23-12-10

"Het Nieuwsblad" van 23.12.2010

'Fusie met drie clubs of geen subsidies meer'

CD&V zet nevelse voetbalclubs mes op de keel

De Nevelse gemeenteraad verliep dinsdag niet in een vredevolle kerststemming. Onverwacht plaatste de CD&V-fractie het mes op de keel van de Nevelse voetbalclubs: 'Fusioneren met drie clubs, of jullie krijgen geen subsidies meer.' Olivier Scheir

Spreekt de meerderheid nog wel tegen elkaar?

Olaf Evrard (VB)

Nevele

In de begroting voor volgend jaar stonden voor de oppositie enkele discutabele bedragen. Daaronder de goedkeuring van een subsidie voor SK Nevele van 500.000euro en eentje voor LS Merendree en VVE Hansbeke van 600.000euro, in de zitting al gecorrigeerd naar 1 miljoen euro.

Maar nadat de fusie tussen Nevele en de andere twee clubs al enige tijd geleden was afgesprongen, besliste Hansbeke vorige week dat ook de fusie met LS Merendree niet kon doorgaan. Uit een voorgaand akkoord had het schepencollege al te kennen gegeven dat elke club recht had op 500.000euro subsidie, maar nu de drie hadden beslist elk hun eigen weg te gaan, zag CD&V dat dinsdagavond plots niet meer zitten.

Mes op de keel

'Elke club 500.000euro geven voor infrastructuurwerken is een oplossing op korte termijn', vond Wim Van Quickenborne. 'Als we dat doen, komen ze binnen enkele jaren terug aankloppen. Wij willen een oplossing op lange termijn.'

Met andere woorden: CD&V plaatste de drie voetbalclubs het mes op de keel en koos voor het scenario van de verplichte fusie, zonder dat coalitiepartner Nieuw Nevele daarvan op de hoogte was.

Schepen Ilbert Vervaeke (Nieuw Nevele) viel net als zijn partijgenoten bijna van zijn stoel. 'Als dat jullie plan is, is er in 2012 nog niks gerealiseerd!' Waar die nieuwe fusieclub moet spelen, daar kon ook CD&V niet op antwoorden. 'Dat moet onderzocht worden', was het vage antwoord.

Ontgoocheling

Sofie D'hondt (Nieuw Nevele) kon haar ogen dan weer niet geloven dat er amper 200.000 euro was voorzien voor de bouw van een nieuwe sporthal. Maar dat bleek slechts het budget voor een studie. 'Blijkbaar spreekt de meerderheid zelfs niet meer tegen elkaar', liet Olaf Evrard (VB) zich laconiek ontvallen.

Het voorstel van de CD&V haalde het met de steun van SP.A en de onafhankelijke raadsleden Hugo Verhaege en Martine Vercruysse. Een grote delegatie van de voetbal verliet daarop ontgoocheld de zaal, her en der klonk een cynisch applaus, een vloek en een verwensing aan het schepencollege.

Het goedgekeurde voorstel zorgde er immers voor dat het volgende punt, de toekenning van 500.000 euro voor SK Nevele voor de bouw van een nieuwe kantine - die normaal op 17 januari wordt aanbesteed - moest worden afgevoerd. Dat was niet naar de zin van voorzitter Ilbert Vervaeke, die zijn ontgoocheling maar moeilijk kon verbergen.

Zure oprispingen

Toen Hilde Langeraert (SP.A) enige tijd later enkele vragen stelde rond het subsidiereglement voor de jeugd, brak Vervaeke haar plots af. 'Ik ben niet in de stemming om verder te luisteren', motiveerde hij.

Mia Pynaert (SP.A) opperde dat een gemeenteraadsvoorzitter neutraal moet zijn. 'Het is misschien beter om de hamer van de voorzitter door te geven aan iemand anders bij gevoelige punten, om zure oprispingen te vermijden', probeerde ze nog.

Maar het had een averechts effect: 'Ik krijg ook soms zure oprispingen van u!'

© 2010 Corelio
Publicatie: Het Nieuwsblad / Meetjesland - Leiestreek
Publicatiedatum: 23 december 2010
Auteur: osw;

De commentaren zijn gesloten.