03-10-13

Openingsdebat KVHV (Blandijn, 02/10/2013)

Gisteren trok ik samen met Vlaams parlementslid Johan Dechmyn naar het openingsdebat van het Gentse KVHV (Katholiek Hoogstudenten Verbond). Ik heb een boontje voor deze Vlaamsgezinde,  complexloze maar niettemin heel stijlvolle studentenvereniging die als doel heeft "de volksgemeenschap te verheffen". Ik ben trouwens steunend lid. Zij willen hun leden politiek en intellectueel klaarstomen zodat ze met veel burgerzin in de samenleving staan. Als politiek actieve vereniging bieden zij een meerwaarde door actief bezig te zijn mett de actualiteit en maatschappij. Zij beschikken als enige studentenvereniging over een 'Verbondshuis' in zowel Gent (Huize Heymans, Willem Tellstraat 23 te 9000 Gent) als Leuven.

Dit openingsdebat vond plaats in Aula E van de Campus Blandijn. De linkse progressieve zelfverklaarde democraten zorgden opnieuw voor een warm welkom. De voordeuren waren vergrendeld en de micro's bleken gestolen, aan de gevel hing een spandoek en blijkbaar zaten nog een aantal actievoerders op het dak.  En opnieuw moest de Gentse politie vaststellen dat zij nooit problemen hebben met de zogenaamde rechtse studenten. Wat niet kan gezegd worden van hun extreem-linkse tegenhangers die het geweld niet schuwen ... Deelnemers aan het debat waren Barbara Pas (Vlaams Belang), Matthias Diependaele (N-VA), Bart Van Malderen (sp.a), Johan Sauwens (CD&V) en Wouter Van Besien (Groen). Moderator van dienst was Pieter Bauwens (ondervoorzitter VVB). Een paar vaststellingen: Van Malderen zat er voor spek en bonen bij (hij is nochtans fractieleider in het Vlaams parlement), Johan Sauwens is een echte tsjeef geworden, Wouter Van Besien is nog altijd even wereldvreemd. Het was duidelijk dat Barbara Pas en Matthias Diependaele het debat naar zich toetrokken en ook beheersten. Maar het was al even duidelijk dat het water tussen de N-VA en het Vlaams Belang nog heel diep is. Diependaele zei ondermeer dat het maatschappijbeeld van het Vlaams Belang exclusief is, dat van de N-VA inclusief. Mijn mening is dat beide partijen onvoorwaardelijk moeten samenwerken aan de realisatie van de Vlaamse onafhankelijkheid. Hoe we daarna die republiek Vlaanderen invullen is een zorg voor later!

En o ja, ook Jean-Pierre Van Rossem had toegezegd om te komen. Maar uit een telefoontje bleek dat hij om één of andere reden beledigd was door een opmerking op facebook. Daarom wou hij niet meer komen. Ik dacht nochtans dat die een dikker vel had. En ook de Open VLD stuurde haar kat. Zij hebben waarschijnlijk nog te goede cijfers in de peilingen ...

barabara pas, kvhv, matthias diependaele, bart van malderen, wouter van bezien, johan sauwens, pieter bauwens

De commentaren zijn gesloten.