In Antwerpen vond vandaag editie nummer 77 plaats van het Vlaams-Nationaal Zangfeest. Ongeveer 5.000 Vlaamsgezinden kwamen naar de Lotto-arena om er Vlaamse liedjes te zingen, waartussen voor de gelegenheid ook enkele oorlogsliederen werden geprogrammeerd. Verschillende N-VA- en Vlaams Belang-politici als Bart De Wever, Gerolf Annemans, Jan Jambon en Siegfried Bracke waren present.

ANZ-voorzitter Erik Stoffelen verweet in zijn speech Gwendolyn Rutten (Open Vld) onder andere dat ze zonder tegenspraak en zonder excuses het confederalisme uit haar partijprogramma had geschrapt. Verder uitte hij kritiek op de wispelturige houding van Wouter Beke (CD&V) over de volgens de Stoffelen niet-onderhandelbare evidentie van een Vlaamse meerderheid op federaal niveau. Ook Bart Somers (Open VLD), Bruno Tobback (SP.A) en Wouter Van Besien (Groen) werden echter niet gespaard.

Stoffelen wil bij de volgende verkiezingen een zo groot mogelijke meerderheid van Vlaamse kiezers mobiliseren voor meer Vlaanderen, een volwaardig confederalisme en voor onafhankelijkheid. De ANZ-voorzitter vroeg zijn toehoorders voor politici te stemmen die duidelijk de Vlaamse kaart trekken.

‘Meer en meer mensen zijn het beu bestuurd te worden door een Waalse haan of panda die onze moedertaal niet beheerst, zijn het beu dat we een federale regering hebben zonder Vlaamse meerderheid, zijn het beu dat belangrijke hervormingen vooruit geschoven worden en dat Vlaamse eisen verticaal geklasseerd worden’, aldus de ANZ-voorzitter.