13-07-14

11 juliviering gemeente Nevele, georganiseerd door de GRCN

De 11 juliviering, georganiseerd door de Gemeentelijke Raad voor Cultuur Nevele, ging voor de eerste keer door in het auditorium "De Klaproos" (Landegem) en dat was een zeer verstandige beslissing! Het was ook de eerste viering in jaren die doorging zonder de gewaardeerde medewerking van Majo. Blijkbaar slaagt de gemeente er tot op heden nog niet in om de brokken te lijmen, maar dit geheel terzijde.

De toehoorders werden eerst "vergast" op niet minder dan drie toespraken, en dat is toch "dem Guten zo viel". Schepen voor Cultuur Mia Pynaert, voorzitter van de GRCN Luc Bingé en burgemeester Johan Cornelis mochten allemaal hun zegje doen. En ik moet zeggen, de toespraken worden met het jaar beter. In die zin dat ik mij dit jaar niet constant hoefde te ergeren aan de doorgaans melige feestredes. Ik hoorde zelfs ergens het woordje "strijdbaar" vallen. Dat belooft voor de volgende jaren!

Het auditorium zat afgeladen vol en dat had (helaas) meer te maken met de persoon van Dimitri Van Toren dan met de 11 juliviering. Maar goed, je vangt meer vliegen met honing dan met azijn. Deze toch wel enigszins ondergewaardeerde artiest is voor mij persoonlijk puur jeugdsentiment. Niet geheel toevallig sieren de namen van heel wat Vlaamse en Nederlandse kleinkunstenaars mijn platen- en CD-collecties: Jan De Wilde, Kris De Bruyne, Zjef Van Uytsel, de betreurde Wim De Craene en Wannes Van de Velde, Willem Vermandere, Walter De Buck, ja zelfs Urbanus, Boudewijn De Groot, Herman Van Veen en nog vele, vele anderen. Later schoven heel wat van deze artiesten op richting "Nederpop".

Dimitri Van Toren is intussen een vriendelijke oudere man van 74 jaar geworden. Hij werd begeleid door één gitarist. Vermoedelijk kon de GRCN de volledige begeleidingsgroep niet betalen (en dat is geen schande, sommige artiesten vragen gages waar je steil van achterover valt). In dit geval was dit wel jammer want de liedjes van deze artiest zijn een stuk muzikaler dan je op het eerste gehoor zou vermoeden. De nummers klonken als vanouds. De bindteksten waren schaars want het was duidelijk dat de man zijn adem moest sparen voor de liedjes. Kortom, Dimitri bracht in zijn toch wel erg korte set alles waarvoor iedereen gekomen was. Zelfs de twee bis-nummers "Hé Komaan" en "Dit is een lied voor kinderen". Jammer dat een man die 33 platen of CD's op zijn actief heeft, slechts herinnerd wordt in het collectieve geheugen door amper twee liedjes. Nu goed, er zijn heel wat artiesten die het met veel minder moeten doen.

Na afloop werd één drankje aangeboden in het nieuwe foyer. Wie een half glaasje wijn wou, moest één euro opleggen. Het moet wel heel slecht gesteld zijn met de financiële toestand van de gemeente ... En o ja, we kregen ook nog één bolletje ijs. Da's vermoedelijk ook al een stuk goedkoper dan de frieten en de smoutebollen van de afgelopen jaren. De kritiek die ik uitte n.a.v. de feestelijke opening van dit foyer blijft volledig overeind. De zaal is een echte fuik. Iedereen moet zich door de massa en tussen de partytafels naar de veel te kleine toog worstelen. De terugtocht met de gevulde glazen is nog veel hachelijker. Bovendien is de akoestiek werkelijk a-bo-mi-na-bel. Daar moet serieus dringend iets aan gedaan worden. Ik blijf de 500.000 euro die besteed werd aan dit foyer, veel geld vinden voor een zaal die uiteindelijk noch praktisch noch comfortabel is. Je zou denken dat de openbare besturen uit hun fouten van het verleden leren, maar helaas ...

Kortom, al bij al een geslaagd initiatief. En de avond werd gemoedelijk besloten met een hartelijk en vriendelijk gesprek tussen een aantal vertegenwoordigers van de verschillende politieke strekkingen. En dat is altijd mooi en zeker leerrijk Onschuldig

 

 

joahn cornelis,mia pynaert,luc bingé,dimitri van toren,de klaproos

 

De commentaren zijn gesloten.