18-02-15

"Het Nieuwsblad" van 18/02 pikt mijn persmededeling op

Netwerk Meetjesland bestaat 'onrechtmatig'

Het Nieuwsblad/Meetjesland - Leiestreek, Wo. 18 Feb. 2015, Pagina 23
 

Eeklo/Lovendegem. Netwerk Meetjesland bestaat 'onrechtmatig': dat zegt minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) in een brief aan de gemeente Lovendegem.

Minister Homans vernietigde immers het gemeenteraadsbesluit van Lovendegem waarin de gemeente afgevaardigden aanduidt voor de vzw Netwerk Meetjesland. Ook andere Meetjeslandse gemeenten kregen een soortgelijke brief van de minister.

Provincieraadslid Olaf Evrard (Vlaams Belang) onderschepte de Lovendegemse brief en brengt die volgende week op de provincieraad. Oost-Vlaanderen speelt immers een belangrijke rol in Streeknetwerk Meetjesland, niet in het minst door het ter beschikking stellen van de kantoren in het provinciehuis kasteel Heldenpark in Eeklo.

Evrard vraagt zich af wat de gevolgen zijn voor de deelnemende besturen en organisaties, nu minister Homans de vzw een onrechtmatig bestaan toeschrijft. En hij wil ook weten wat de financiële gevolgen en die voor het personeel van Streeknetwerk zijn.

Directeur Geert Van De Woestijne van Streeknetwerk Meetjesland stelt gerust: 'Wij zijn geen onwettige vzw, laat dat duidelijk zijn. Wat is er dan wel aan de hand? Sinds 2001 is het al zo dat intergemeentelijke samenwerking niet kan in vzw-vorm, maar wel als 'dienstverlenende vereniging'. We zijn al drie jaar bezig met de voorbereiding tot omvorming van vzw naar dvv, en hebben een voorstel hiervoor naar de gemeenten gestuurd.'

'Maar in laatste instantie beslisten de burgemeesters om nog even te wachten met die omvorming. Maar nu grijpt minister Homans in. De Vlaamse overheid heeft gelijk, het mag niet meer, maar het is wel zo dat er in Vlaanderen honderden vzw's zijn waarin gemeenten actief zijn. Het mooiste voorbeeld is toch wel het VVSG ( Vereniging van Vlaamse Stedegen en Gemeenten,nvdr). We bekijken met het kabinet hoe we dit kunnen oplossen.' (emv)

MARC VAN HULLE ■

 

11:23 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.