29-12-15

Uit "De Standaard" van vandaag

Onlangs bezochten Christian Bauwens en ikzelf Wilfried nog bij hem thuis in De Pinte. Dit in opdracht van Vlaams Belang regio Gent-Eeklo naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag. Hij vertelde ons toen dat hij een paar dagen later een chirurgische ingreep moest ondergaan. Die werd uitgevoerd met goed gevolg en hij was net van plan om een paar weken te gaan revalideren in een instelling aan zee. Helaas kreeg hij net toen een hartinfarct en ging in coma.

Wilfried was nog steeds heel erg actief in een aantal Vlaams-nationale verenigingen zoals  IJzerwake en Vlaams-Nationale Oud Strijders (VNOS) en was nog steeds heel erg bekommerd om de partij. Zo zetelde hij nog in de Partijraad en was tot het laatst heel erg aanwezig. Wilfried had een ongelofelijk geheugen en was een levende encyclopedie van de Vlaamse Beweging. Hij was één van de laatst overgebleven Vlaams-nationalisten van zijn generatie.

De plechtige uitvaartliturgie zal plaatshebben op maandag 4 januari 2016 om 10.30 uur in de parochiekerk Sint-Nicolaas van Tolentijn, Pintestraat te De Pinte.

 

Eerste voorzitter Vlaams Parlement overleden

Eerste voorzitter Vlaams Parlement overleden

Foto: VUM

Wilfried Aers, voormalig Vlaams parlementslid voor het Vlaams Blok, is dinsdagochtend overleden na een korte ziekte. Dat bevestigt Kamerlid Filip Dewinter. Aers was in 1995, als oudste parlementslid, de eerste tijdelijke voorzitter van de rechtstreeks verkozen Vlaamse Raad, het huidige Vlaams Parlement.

In 1995 mocht Aers als oudste lid de eerste vergadering van de Vlaamse Raad voorzitten, geflankeerd door benjamins Peter De Ridder (SP) en Bruno Tobback (SP). Hij hield er een opgemerkte eerste toespraak, waarin hij hulde bracht aan de ontvoogdingsstrijd van de flaminganten. “Zonder hen zouden wij hier vandaag niet zitten. Zij hebben niet alleen gestreden, maar ook geleden voor Vlaanderen”, zei Aers. Hij pleitte voor amnestie en vroeg de leden van de Vlaamse Raad zich “als zelfbewuste Vlamingen te gedragen en alle Belgische stiefmoeders ten grave te dragen”.

Norbert De Batselier (SP) zou uiteindelijk worden verkozen als eerste echte voorzitter van het de assemblee.

Wilfried Aers zat tot 2004 in het Vlaams Parlement. Dat jaar besloot hij niet meer deel te nemen aan de verkiezingen. Tot aan zijn overlijden bleef hij wel lid van de partijraad.

20:14 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wilfried aers |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.