09-09-16

HEKALO 2016

Dit jaar had ik nog eens een gaatje in mijn agenda om de herdenking HEKALO hechteniskamp Lokeren) bij te wonen. Dat was helaas alweer een paar jaar geleden ... Kampbewoners, lotgenoten en pakjesdragers van het hechteniskamp Lokeren komen samen voor de jaarlijkse herdenking van het kamp.

Ook mijn grootvader prof. dr. Vincent Evrard mocht daar een aantal maanden verblijven, net als mijn aangetrouwde oom Jules Van Gansbeke. Beiden werden daarna volledig vrijgesproken en bleken dus totaal onschuldig vastgezeten te hebben. Mijn grootvader omdat hij van 1940 tot 1943 oorlogsburgemeester was van Gentbrugge (nota bene op vraag van de kerkelijke overheden om te vermijden dat een VNV'er werd aangesteld, maar dat diezelfde kerkelijke overheden bleken later die vraag vergeten te zijn ...). Mijn oom werd trouwens opgepakt in de plaats van zijn broer Nestor die onvindbaar bleek, niet te geloven. Mijn andere oom prof. dr. Alexander Karel Evrard mocht op zijn beurt een paar maand logeren in de Nieuwe Wandeling. De reden? Hij was de zoon van zijn vader ...

De Lokerse Sint-Annakerk zat afgeladen vol. Na de homilie kregen de celebranten trouwens een daverend applaus. Wie zegt dat er geen Vlaamsgezinde priesters meer zijn ... ? Na de mis trok iedereen naar de aanpalende parochiezaal voor de traditionele boterhammen en koffie, door de mensen van Voorpost liefdevol bereid. 

Ik had er trouwens een paar boeiende gesprekken met mensen van de organisatie. Ik ben namelijk in het bezit gekomen van de poësie die mijn grootvader bijhield in het kamp. Vele lotgenoten schreven er gedichten in of maakten tekeningen, schetsen en schilderijtjes. Het is een verbazingwekkend tijdsdocument dat in zeer goede staat bewaard is gebleven. Eén van de meest merkwaardige bijdragen is de handgeschreven partituur van het lied 'Gebed voor het Vaderland' (geschreven door medegevangenen Remi Piryns en getoonzet door Gaston Feremans) en gehandtekend door beiden. Het is de bedoeling  om deze poësie professioneel te laten inscannen en misschien zelfs als boekje uit te brengen. Mijn eerste opdracht is nu alle betreffende namen te identificeren. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

WP_001544.jpg

WP_001545.jpg

WP_001546.jpg

 


.an

15:56 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hekalo, vincent evrard, jules van gansbeke, voorpost, lokeren |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.