09-09-16

IJzerwake 2016

Dit jaar vertrok er geen bus meer vanuit Hansbeke naar Steenstraete. Net zoals zovele organisaties moet ook de vzw IJzerwake de tering naar de nering zetten. Het bleek financieel niet langer mogelijk om een bus in te schakelen voor een te beperkt aantal mensen.

Ik ben dus met de wagen gegaan. Meteen kon ik genieten van de nieuwe ruime parking vlak naast de weide  waar de eigenlijke wake doorgaat. De vzw heeft deze parking kunnen aankopen voor 75.000,00 € . De vzw heeft daartoe een oproep gedaan aan de nationalistische Vlamingen om een financiële gift te doen. Binnen de drie maanden lag het benodigde bedrag op tafel. Ik heb trouwens ook mijn spreekwoordelijke duit in de zak gedaan. Dank aan de vele Vlamingen die de oproep voor een dergelijke gift dadelijk beantwoord hebben.

Er was duidelijk minder volk dan de voorbije jaren (zo'n 3.500 aanwezigen). De aangekondigde zomerhitte heeft helaas flink wat, vooral oudere, bezoekers afgeschrikt. Dit bleek uiteindelijk voor niets nodig, het weer was warm maar zeker niet storend, integendeel zelfs. Maar ook dat kon het enthousiasme van de aanwezigen niet drukken. Buiten was er een echte straat van info-tentjes en verkoopstanden die bemand werden door de traditionele Vlaamsvoelende verenigingen (VVB, Vlaams Neutraal Ziekenfonds, VNJ, Voorpost, Rechts Actueel en dies meer) en een aantal zelfstandigen met een hart voor Vlaanderen. Daardoor bleef de storende drukte in de grote VNJ-tent uit en was het dus makkelijker en aanlokkelijker om een bestelling voor het obligate natje en een droogje te plaatsen. 

De regie was dik in orde zonder de traditionele paden volledig te verlaten: o.a. de misviering, de bindteksten en gedichten, de ijzersterke toespraken van gastspreker Bart Laeremans en voorzitter Wim De Wit, het optreden van de doedelzakspelers, de bloemenhulde, de vlaggenparade, het optreden van de VNJ-kapel (toch steeds weer indrukwekkend) en het verrassend sterke optreden van de (mij tot dan onbekende) Nederlandse zanger met gitaar Wilfred. Hij bracht een aantal fel gewaardeerde politiek incorrecte nummers. De aanwezigen konden dan ook tevreden terugblikken op een mooie en motiverende 15de IJzerwake onder het motto 'De maskers af'.

WP_001534.jpg

WP_001535.jpg

WP_001536.jpg

WP_001537.jpg

WP_001538.jpg

WP_001540.jpg

WP_001541.jpg

De commentaren zijn gesloten.