20-09-16

Voorpost vraagt nieuwe betoging aan

“Recht op betogen is heilig, ook aan het Van Beverenplein”

Pagina 1
 

Voorpost moest kunnen betogen op het Van Beverenplein. Dat zegt burgemeester Daniël Termont (SP.A). “Het recht op betogen is heilig. Verbieden we een betoging in een bepaalde buurt, dan hollen we dat recht uit.”

De boel samenhouden. Het motto dat Daniël Termont zichzelf vaak toeschrijft als burgemeester, is deze dagen erg actueel. Na de opstootjes tussen betogers van Voorpost en Gentse Turken, zaterdag nabij het Van Beverenplein, mochten Termont en korpschef Filip Rasschaert gisteravond in de commissie Algemene Zaken uitleggen waarom ze de manifestatie hadden toegelaten.

Afspraken

Groen en CD&V vroegen zich luidop af waarom de Stad en de politie een duidelijk provocerende betoging hadden toegelaten in een wijk waar zo veel Gentse Turken wonen. “Waarom niet op het Sint-Pietersplein bijvoorbeeld? Dit was een enorm cadeau voor Voorpost”, zei CD&V-fractieleider Veli Yüksel gisteren.

Maar Termont blijft achter de beslissing staan en wees het welles-nietesspelletje af over de schuldige voor de relletjes: de provocateurs van Voorpost of de opgefokte Turkse jongeren. De Turkse jongeren hebben “zich niet gedragen”, zei hij. “De politie heeft hen meerdere keren een forum aangeboden voor hun protest, maar ze hebben zich niet aan de afspraken gehouden. Ze zijn beginnen te gooien met voorwerpen en zochten de confrontatie.”

De aanvraag voor de Voorpost-manifestatie dateert van 19 juni. “Ze is dus goed onderzocht. Er waren geen aangevraagde tegenbetogingen. Er was een grondige risicoanalyse van de politie en Voorpost kreeg afspraken opgelegd. Enkele dagen voor de betoging hebben Turkse jongeren dan toch een tegenprotest gepland. ”

Provoceren

Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn, die meeliep in de betoging, zei dat “het geen betoging tegen de Gentse Turken was”. “Maar de Gentse Turken zien het Van Beverenplein blijkbaar als hun grondgebied? Zijn mensen met een afwijkende mening daar dan niet welkom?”

Ook N-VA uitte bedenkingen. “Zeggen dat de locatie een provocatie is, is als zeggen dat een vrouw vraagt om verkracht te worden omdat ze een korte rok draagt”, zei Karlijn Deene. “Bijna alle wijken in Gent zijn multicultureel. Als je daar niet mag betogen, kun je dat bijna nergens in de stad meer.”

“Moeten we dan betogen in die buurt verbieden? Ik begrijp de vraag”, zegt Termont. “Maar als we zonder aanleiding voor problemen een negatief advies geven, hollen we dan niet het recht op betogen uit? Gaan we dat voor andere manifestaties ook doen? Tegen een kerncentrale protesteert men toch ook aan de kerncentrale? Het recht op betogen is heilig, ook voor wiens mening ik niet deel.”

“Ik pleit voor een wederzijds respect. Met afspraken waaraan men zich houdt. Betogen mag in deze stad. Ik zal altijd ja zeggen, maar het moet veilig en zonder geweld.”

Varkenskop

Voorpost diende ondertussen een aanvraag in voor een nieuwe betoging, begin november, opnieuw aan het Van Beverenplein. “We zullen die vraag bekijken”, zegt Termont. “Maar ze moeten niet elke maand op dezelfde plaats en over hetzelfde onderwerp betogen.”

Voorpost moet overigens “niet de heilige uithangen”, zegt Temont. “De politie heeft aanwijzingen dat manifestanten van Voorpost vanuit hun bus provocerende gebaren hebben gemaakt naar bewoners. En betogen met een Vlaamse vlag met een varkenskop erop, wat heeft dat te maken met de toetreding van Turkije tot de Europese Unie?”

Inhoud ↑

Copyright © 2016 Corelio. Alle rechten voorbehouden

Termont over rellen bij Voorpost-betoging: "Recht op betogen is heilig"

Pagina 20
 

Hadden de rellen aan het Van Beverenplein afgelopen weekend voorkomen kunnen worden? Was het verstandig een manifestatie van Voorpost te laten doorgaan in die buurt? Dat vroegen verschillende raadsleden gisteren aan de burgemeester en de politie. "Maar het recht op vrije meningsuiting en het recht op betogen is heilig, ook voor mensen wiens mening ik totaal niet deel", zegt burgemeester Termont.

"Mensen willen betogen in de buurt van hetgene waartegen ze betogen, dat is logisch. Ook hier was de locatie niet toevallig gekozen, uiteraard. En op zich moet dat kunnen. Er was geen enkele aanvraag of indicatie voor een tegenbetoging, maar als die er was geweest, dan was die ook toegelaten. En dan waren er duidelijke afspraken gemaakt met beide partijen, onder meer over de route. Er is vooraf overlegd met de Turkse gemeenschap, en met de moskee op de Ferrerlaan. Maar op het moment zelf vormde zich een spontane, niet-aangevraagde tegenbetoging van Turkse jongeren. De politie heeft die alsnog toegelaten, en meerdere keren geprobeerd afspraken te maken. Waar de jongeren zich niet aan hielden. De politie heeft schepen Tapmaz gebeld met de vraag te komen bemiddelen. Dat is ook deels gelukt. Maar aan ander deel jongeren liet zich wel degelijk provoceren. Ze zochten echt de fysieke confrontatie. En dat is jammer. 2 personen zijn bestuurlijk aangehouden, 1 gerechtelijk, omdat hij de bus van Voorpost probeerde aan te rijden." Op 5 oktober is een gelijkaardige betoging gepland, opnieuw aan het Van Beverenplein. "Elke maand over hetzelfde gaan betogen in dezelfde straat is er misschien wel over", zegt Termont daarover. "Al zal ik eerst alle adviezen inwinnen voor ik een definitieve beslissing neem." (VDS)

Inhoud ↑
Copyright © 2016 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

De commentaren zijn gesloten.