30-09-16

Oldies- en Schlageravond Vlaams Belang Gent

 20161015 oktoberfest.jpg

OLDIES & SCHLAGERAVOND

Zaterdag 15 oktober 2016

19u00

Eetmaal:

Schinkenplatte (koude schotel met rauwe ham) naar believen

(deelname 12,00 € per persoon)

Verkiezing Bierprins(es)

Welkom in Lederhose en Dirndl

Discobar Kevin’s Sound

 

Inschrijven noodzakelijk (kan t.e.m. 12/10/2016) Joris De Rynck (GSM 0495/60.82.16 – TEL 09/259.26.46 – jorismosella@hotmail.be)

Gratis inkom. Iedereen welkom!

 Inrichter Vlaams Belang Muide – Meulestede – Afrikalaan – Sluizeken – Tolhuis - Ham

15:09 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oldies- en schlageravond, vlaams belang |  Facebook |

27-09-16

Nieuwe aanwinst

In mijn bureel thuis hangt mijn nieuwste aanwinst: een Vlaamse Leeuw in geglazuurde terracotta. Gekocht op een rommelmarkt in Sluis ... laughing

WP_001564.jpg

20:37 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Officiële opening academisch jaar UGent

Vrijdag was ik aanwezig op de traditionele officiële opening van het academisch jaar van de UGent. Deze plechtigheid ging door in de Aula van de universiteit (Volderstraat). Gent zal dit jaar niet minder dan 74.000 studenten (universiteit + hogeschool) mogen verwelkomen.

WP_001563.jpg

20:35 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ugent, aula, opening academisch jaar |  Facebook |

26-09-16

VVE Hansbeke

De Beloften hebben vrijdagavond hun wedstrijd op Bellem gewonnen met 0-6 en boekten zo hun tweede seizoenzege. De Zondagreserven haalden stevig uit op DKW Evergem en boekten een vooroorlogse 2-15 score (Gillis scoorde 7 doelpunten!). Volgende week volgt de eerste topper thuis tegen Drongen.

Het Fanionelftal moest in een aangename wedstrijd nipt de duimen leggen voor SK Bellem (1-2). Hansbeke kreeg in de eerste helft nochtans ruim voldoende kansen om de wedstrijd in een beslissende plooi te leggen. Maar ook Bellem kreeg een aantal prima kansen. In de tweede helft kwam Bellem op voorsprong. Hansbeke stelde gelijk na een magistrale lob van Marginet over de Bellemse doelman. Nauwelijks een paar minuten later kreeg VVE het deksel op de neus. Hansbeke trachtte nog de bakens te verzetten maar greep helaas naast een verdiend punt. De gebrekkige afwerking van de doelkansen blijft ons parten spelen. Volgende week gaat het richting Assenede. Dan hebben we zo ongeveer de volledige top van de rangschikking bekampt. Daarna komen een aantal wedstrijden tegen de zogezegd 'mindere goden'. Punten pakken is dan ook de boodschap zodat we de rest van het seizoen met een gerust gemoed kunnen afwerken. 

10:54 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vve hansbeke, sk bellem, dkw evergem |  Facebook |

20-09-16

Voorpost vraagt nieuwe betoging aan

“Recht op betogen is heilig, ook aan het Van Beverenplein”

Pagina 1
 

Voorpost moest kunnen betogen op het Van Beverenplein. Dat zegt burgemeester Daniël Termont (SP.A). “Het recht op betogen is heilig. Verbieden we een betoging in een bepaalde buurt, dan hollen we dat recht uit.”

De boel samenhouden. Het motto dat Daniël Termont zichzelf vaak toeschrijft als burgemeester, is deze dagen erg actueel. Na de opstootjes tussen betogers van Voorpost en Gentse Turken, zaterdag nabij het Van Beverenplein, mochten Termont en korpschef Filip Rasschaert gisteravond in de commissie Algemene Zaken uitleggen waarom ze de manifestatie hadden toegelaten.

Afspraken

Groen en CD&V vroegen zich luidop af waarom de Stad en de politie een duidelijk provocerende betoging hadden toegelaten in een wijk waar zo veel Gentse Turken wonen. “Waarom niet op het Sint-Pietersplein bijvoorbeeld? Dit was een enorm cadeau voor Voorpost”, zei CD&V-fractieleider Veli Yüksel gisteren.

Maar Termont blijft achter de beslissing staan en wees het welles-nietesspelletje af over de schuldige voor de relletjes: de provocateurs van Voorpost of de opgefokte Turkse jongeren. De Turkse jongeren hebben “zich niet gedragen”, zei hij. “De politie heeft hen meerdere keren een forum aangeboden voor hun protest, maar ze hebben zich niet aan de afspraken gehouden. Ze zijn beginnen te gooien met voorwerpen en zochten de confrontatie.”

De aanvraag voor de Voorpost-manifestatie dateert van 19 juni. “Ze is dus goed onderzocht. Er waren geen aangevraagde tegenbetogingen. Er was een grondige risicoanalyse van de politie en Voorpost kreeg afspraken opgelegd. Enkele dagen voor de betoging hebben Turkse jongeren dan toch een tegenprotest gepland. ”

Provoceren

Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn, die meeliep in de betoging, zei dat “het geen betoging tegen de Gentse Turken was”. “Maar de Gentse Turken zien het Van Beverenplein blijkbaar als hun grondgebied? Zijn mensen met een afwijkende mening daar dan niet welkom?”

Ook N-VA uitte bedenkingen. “Zeggen dat de locatie een provocatie is, is als zeggen dat een vrouw vraagt om verkracht te worden omdat ze een korte rok draagt”, zei Karlijn Deene. “Bijna alle wijken in Gent zijn multicultureel. Als je daar niet mag betogen, kun je dat bijna nergens in de stad meer.”

“Moeten we dan betogen in die buurt verbieden? Ik begrijp de vraag”, zegt Termont. “Maar als we zonder aanleiding voor problemen een negatief advies geven, hollen we dan niet het recht op betogen uit? Gaan we dat voor andere manifestaties ook doen? Tegen een kerncentrale protesteert men toch ook aan de kerncentrale? Het recht op betogen is heilig, ook voor wiens mening ik niet deel.”

“Ik pleit voor een wederzijds respect. Met afspraken waaraan men zich houdt. Betogen mag in deze stad. Ik zal altijd ja zeggen, maar het moet veilig en zonder geweld.”

Varkenskop

Voorpost diende ondertussen een aanvraag in voor een nieuwe betoging, begin november, opnieuw aan het Van Beverenplein. “We zullen die vraag bekijken”, zegt Termont. “Maar ze moeten niet elke maand op dezelfde plaats en over hetzelfde onderwerp betogen.”

Voorpost moet overigens “niet de heilige uithangen”, zegt Temont. “De politie heeft aanwijzingen dat manifestanten van Voorpost vanuit hun bus provocerende gebaren hebben gemaakt naar bewoners. En betogen met een Vlaamse vlag met een varkenskop erop, wat heeft dat te maken met de toetreding van Turkije tot de Europese Unie?”

Inhoud ↑

Copyright © 2016 Corelio. Alle rechten voorbehouden

Termont over rellen bij Voorpost-betoging: "Recht op betogen is heilig"

Pagina 20
 

Hadden de rellen aan het Van Beverenplein afgelopen weekend voorkomen kunnen worden? Was het verstandig een manifestatie van Voorpost te laten doorgaan in die buurt? Dat vroegen verschillende raadsleden gisteren aan de burgemeester en de politie. "Maar het recht op vrije meningsuiting en het recht op betogen is heilig, ook voor mensen wiens mening ik totaal niet deel", zegt burgemeester Termont.

"Mensen willen betogen in de buurt van hetgene waartegen ze betogen, dat is logisch. Ook hier was de locatie niet toevallig gekozen, uiteraard. En op zich moet dat kunnen. Er was geen enkele aanvraag of indicatie voor een tegenbetoging, maar als die er was geweest, dan was die ook toegelaten. En dan waren er duidelijke afspraken gemaakt met beide partijen, onder meer over de route. Er is vooraf overlegd met de Turkse gemeenschap, en met de moskee op de Ferrerlaan. Maar op het moment zelf vormde zich een spontane, niet-aangevraagde tegenbetoging van Turkse jongeren. De politie heeft die alsnog toegelaten, en meerdere keren geprobeerd afspraken te maken. Waar de jongeren zich niet aan hielden. De politie heeft schepen Tapmaz gebeld met de vraag te komen bemiddelen. Dat is ook deels gelukt. Maar aan ander deel jongeren liet zich wel degelijk provoceren. Ze zochten echt de fysieke confrontatie. En dat is jammer. 2 personen zijn bestuurlijk aangehouden, 1 gerechtelijk, omdat hij de bus van Voorpost probeerde aan te rijden." Op 5 oktober is een gelijkaardige betoging gepland, opnieuw aan het Van Beverenplein. "Elke maand over hetzelfde gaan betogen in dezelfde straat is er misschien wel over", zegt Termont daarover. "Al zal ik eerst alle adviezen inwinnen voor ik een definitieve beslissing neem." (VDS)

Inhoud ↑
Copyright © 2016 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

19-09-16

'Het Laatste Nieuws' van vandaag

Met Ortwin Depoortere (Vlaams parlementslid), Johan Deckmyn (fractieleider gemeenteraad Gent, Gabi De Boever (gemeenteraadslid Gent) en Christine Braems (bestuurslid Koepel Gent) op de eerste rij van de betoging van Voorpost.

GENT: RELLEN MET TURKSE TEGENBETOGERS TIJDENS EN NA BETOGING VOORPOST

"Dit was gewoon om problemen vragen"

Voorpost betoogt tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. - JEW
Voorpost betoogt tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. - JEW

Een betoging van de nationalistische vereniging Voorpost is zaterdagnamiddag uit de hand gelopen aan het Van Beverenplein in Gent. Een 200-tal Turkse tegenbetogers pikten de actie niet en vielen onder meer de bus met de Voorposters aan. De politie moest meerdere keren het waterkanon inzetten en pakte uiteindelijk een demonstrant op.

Turkse tegenbetogers vallen de bus van de actievoerders van Voorpost aan. - JEW
Turkse tegenbetogers vallen de bus van de actievoerders van Voorpost aan. - JEW

Iets voor 14 uur zakten 150 leden van Voorpost af naar het Edmond Van Beverenplein in Gent om te protesteren tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Hun ongenoegen lieten ze met meerdere affiches en spreekkoren blijken: 'Geen Turkije in Europa' of 'Geen Jihad in onze straat'. De keuze voor het Van Beverenplein was niet toevallig: het is een buurt waar heel veel mensen van Turkse origine wonen. Maar nog voor de Voorposters met de bus aankwamen, zat het spel al op de wagen. Turkse buurtbewoners hadden weet gekregen van de betoging en vielen de bus met de rechtse activisten aan met onder meer bloempotten. Gelukkig was de politie goed voorzien op rellen.

Turkse jongeren reageren woedend op de betoging van Voorpost. - Bas Bogaerts
Turkse jongeren reageren woedend op de betoging van Voorpost. - Bas Bogaerts

Insluiten

"We hebben de tegenbetogers moeten insluiten en hebben het waterkanon een eerste keer ingezet zodat de leden van Voorpost naar het Van Beverenplein konden", zegt politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez. Tientallen politiemensen in gevechtstenue, sommigen met een politiehond, probeerden op de Turkse menigte in te praten om zeker niet in te gaan op de leuzes van Voorpost. Zelfs schepen van Sport Resul Tapmaz zakte naar het Van Beverenplein af om samen met oudere Turken te onderhandelen met de woedende jongeren. Beide groepen stonden net niet neus aan neus, maar tot een treffen kwam het uiteindelijk niet.

De rust leek weer te keren toen de betogers van Voorpost met hun spandoeken richting Bloemekeswijk trokken. De Turkse tegenbetogers, die geen toelating hadden om te demonstreren, konden hun woede eindelijk in woorden ventileren.

"Dat is toch pure provocatie? Iedereen heeft recht op vrije meningsuiting, maar als je deze boodschap wil brengen, dan doe je dat toch hier niet in deze buurt? Doe dat dan aan de Korenmarkt", vertelden verschillende Turkse demonstranten.

Waterkanon

Maar de rust was maar van korte duur. Via Facebook en andere sociale media riepen de Turkse jongeren op om massaal naar het Van Beverenplein af te zakken om daar de actievoerders van Voorpost mores te leren. De politie nam daarom geen enkel risico en liet daarom de betoging van Voorpost ontbinden.

Rond 15.45 uur stapten de nationalisten weer op hun bus in de Morekstraat, maar daar reed een man in een Volkswagen doelbewust richting de bus. Net voor het tot een aanrijding zou komen, draaide de wagen weg. De politie kon hem meteen erna onderscheppen.

Omdat de Voorposters vertrokken waren, keerden zo'n 200 Turken zich dan maar tegen de politie in de Frans Van Ryhovelaan. Die bekogelden ze eerst met eieren en daarna zelfs met flessen en andere projectielen.

"We hebben daarom verschillende keren gevraagd om te stoppen met gooien", gaat Gonzalez verder. Enkele demonstranten kwamen zelfs aan hoge snelheid met een rode Volkswagen aangereden in de richting van de flikken, waarop de politie verschillende keren het waterkanon opnieuw moest inzetten en de Turken terugdrongen. Rond 16.30 uur waren de Turken de rellen zelf beu en keerde de rust weer.

Politie verrast

Rest nu nog de vraag: konden de rellen vermeden worden? Volgens de buurtbewoners en de Turkse tegenbetogers alvast wel: "Dit was gewoon vragen om problemen. Turken zijn erg fiere mensen. Wat zij allemaal riepen raakt ons in het diepst van ons hart. Het is logisch dat wij hierop zouden reageren."

Toch had de politie niet verwacht. "Omdat we in het verleden zelden of nooit problemen hebben gekend bij zulke betogingen. Voorpost houdt zich aan de afspraken en normaal zou Links tegenbetogen. Links kwam nu niet af, maar er ontstond wel een spontaan protest. Dat heb je nooit in de hand."

De politie pakte de rellen uiteindelijk goed aan en koos voor de aanpak die zou leiden tot rust. Gewonden vielen er niet en slechts twee auto's liepen enkele krassen op door rondvliegend glas.

18-09-16

Betoging Voorpost, Gent (17/09/2016)

Gisteren nam ik samen met 150 andere mensen van Voorpost deel aan een toegelaten betoging in Gent aan het Edmond Van Beverenplein. Het thema van de betoging was "Hou Turkije uit Europa". Een politiek statement dus, geen betoging tegen de Gentse Turken. De Turkse gemeenschap had via de sociale media massaal opgeroepen om aanwezig te zijn. Dit resulteerde in een niet-toegelaten tegenbetoging. De Gentse politie besloot dit te gedogen zolang er geen relletjes uitbraken. Een uitgelezen kans dus voor de jonge Turkse herrieschoppers om zich tegen de politie te keren. Opgemerkte aanwezige was de Gentse schepen van Turkse origine Resul Tapmaz (sp.a). Toen de zaak uit de hand liep (jonge Turken gooiden eieren naar de politie en bestormden een bus van Voorpost, de politie moest het waterkanon inzetten) koos hij snel het hazenpad met als belachelijk  excuus "andere verplichtingen". In plaats van de jonge Turken op te roepen tot kalmte, ontliep hij zijn verantwoordelijkheid. Ook burgemeester Termont (sp.a) liet zich niet zien. Beiden hebben nogmaals bewezen dat zij geen burgemeester en schepen zijn van alle Gentenaars, maar enkel de Turkse kiezers bedienen.

De Turken beschouwen het Van Beverenplein als hun eigen wijk, als Turks grondgebied waar Gentenaars met een afwijkende mening niet welkom zijn. Opvallend waren ook de vlaggen van de "Grijze Wolven" en het typische Grijze Wolventeken dat de jonge Turken naar ons maakten. In de buurt hingen heel wat Turkse vlaggen en zelfs afbeeldingen van Erdogan. De meest voorkomende scheldwoorden waren 'homo's en 'junkies'. En het moet gezegd, ook de vrouwen lieten zich niet onbetuigd.

Aan het begin van de betoging hield ik een toespraak, maar die ging grotendeels verloren vanwege de steeds verder oprukkende Turkse stoottroepen. Zelfs de politie werd zenuwachtig en moest wijken. Hierbij de tekst van mijn toespraak:

20160917 toespraak op Betoging Voorpost.docx

Hemeltergend was de berichtgeving van de verschillende media. Enkel de Turkse tegenbetogers kwamen in beeld. De geweldloze betogers van Voorpost kwamen niet of nauwelijks in beeld en mochten al evenmin aan het woord komen. Hun standpunten zijn blijkbaar van geen tel ...

Berichten uit de pers:

olaf en c° in beeld.jpg

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160917_02473242...

resul tapmaz.jpg

De Gentse schepen van Turkse origine Resul Tapmaz

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/28...

Beelden VRT en VTM:

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/jo...

http://nieuws.vtm.be/binnenland/207049-waterkanon-ingezet...

 

 

 

 

 

 

Lees meer...