28-05-17

E.H. Daniël Evrard

Op Hemelvaartsdag exact 25 jaar geleden verloren mijn oom E.H. Daniël en pastoraal werkster Riet Nonneman beiden het leven in een verkeersongeval in Waregem. Mijn oom was stichter en bezieler van Jonge Kerk, oud-leraar aan het college van Sint-Niklaas, medewerker van de Bouworde, Kerk in Nood, Oostpriesterhulp (opgericht door E.P. Werenfried van Straaten), aalmoezenier van de gevangenis te Dendermonde en aalmoezenier van het Oud Begijnhof in Dendermonde. Hij startte ook de Dendermondse Begijnhoffeesten op met het doel dit christelijk cultureel erfgoed te restaureren en nieuw leven in te blazen.

Gisteren vond er een herdenkingsmis plaats in een bomvolle St.-Gillis Binnenkerk in Dendermonde. De mis werd instrumentaal en muzikaal opgeluisterd door een aantal leden van Jonge Kerk. Eén van mijn andere ooms E.P. Willem Evrard ging mee de mis voor, samen met 4 andere priesters. Daarna volgde een koffietafel met ruim 105 aanwezigen in de Mariakring. Een gelegenheid om nog eens een aantal van mijn vele neven en nichten terug te zien en wat nieuwtjes uit te wisselen (helaas ook een aantal minder goede, wij worden immers allemaal een dagje ouder ... ).

22-05-17

Kleindochter Margot

20170521 Margot en Tuurken.jpg

Margot met haar boezemvriendje Tuurken. Ze heeft de halster zelf gemaakt!

20170521 Margot.jpg

21:49 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-05-17

De aftrap voor de kiesstrijd in Nevele is gegeven

Belangrijk maar niet echt verrassend politiek nieuws in Nevele. De N-VA en Nieuw Nevele vormen een kartel voor de verkiezingen van 2018 en stappen samen naar de kiezer. Ze zullen blijkbaar wel twee aparte fracties vormen. Politiek rechts verenigt zich in Nevele, waarbij feestelijk voorbij gegaan wordt aan het feit dat er in Nevele nog een rechtse partij bestaat (de enige echte trouwens laughing). Bepaalde partijen zijn in theorie tegen het cordon sanitaire maar in de praktijk wordt het toch maar toegepast. "Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren ... " (Willem Elsschot, Het Huwelijk).

Samen hopen ze de grootste politieke partij van Nevele te worden (1 + 1 is echter niet noodzakelijk gelijk aan 3). Maar ook dat levert geen zekerheid op omtrent een mogelijke deelname aan het beleid. Hoe dan ook zal de sleutel van de nieuwe coalitie in handen van de CD&V liggen, tenzij die een optater van jewelste zouden krijgen. De relatie tussen de drie meerderheidspartijen CD&V, N-VA en sp.a is al een hele tijd zwaar vertroebeld. Het is duidelijk dat de CD&V en de sp.a zich ook aan elkaar hebben vastgeklonken. Vraag is dus welk blok het zal halen: links (CD&V + sp.a) of rechts (Nieuw Nevele + N-VA). Misschien zal één van de kleinere partijen (Open Vld, Vlaams Belang en Groen) in het midden van het politieke bed komen te liggen en op die manier een bepalende rol spelen.

Het meest hallucinante aan heel dit verhaal was de melding dat deze drie partijen bij het aantreden van de coalitie meteen een akkoord gesloten hadden om minstens twaalf jaar aan de macht te blijven. Je kent dat verkoopargument wel: er dienen zich een aantal grote projecten aan en dat duurt twee legislaturen om die te realiseren, bla bla bla ... Maar dergelijke voorakkoorden zijn duidelijk niet rechtsgeldig. Of hoe de kiezer nog voor de verkiezingen al bedrogen wordt ...

Lees meer...

15:04 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: n-va, nieuw nevele, sp.a, vlaams belang, open vld, groen, cd&v |  Facebook |

Fusiegesprekken tussen Lovendegem, Waarschoot en Zomergem

Vandaag raakte bekend dat de gemeenten Lovendegem, Waarschoot en Zomergem fusiegesprekken zullen opstarten (Toekomstproject De Lieve). Deze gemeenten willen het hart van het Meetjesland vormen. Niet geheel toevallig drie gemeenten waar een CD&V-burgemeester de plak zwaait. De fusie zou als resultaat hebben dat de Vlaamse Gemeenschap 500 euro schuld per inwoner zou overnemen. Dat levert de riante som op van 12.500.000 euro op. Een niet te versmaden cadeau met een ferme strik errond. Bovendien zou het aantal politieke mandaten serieus dalen: van 59 gemeenteraadsleden naar 29, van 15 schepenen naar maximum 8 en van 3 burgemeesters naar 1. Meteen ligt er ook een parlementair zitje klaar voor één van de lokale CD&V-mandatarissen.

Meteen rijst de vraag waarom Nevele (toch ook lid van de politiezone LOWAZONE en eveneens een CD&V-burgemeester) niet bij de gesprekken betrokken wordt. Naar verluidt zijn vier partners te veel. De CD&V ziet ook een meer natuurlijke verbinding van de drie gemeenten in het centrum van het Meetjesland. Bovendien zou Nevele meer aanleunen bij Deinze.

Vreemd toch dat Nevele niet bij deze gesprekken betrokken wordt. Misschien is onze burgemeester niet langer welkom in die drie gemeenten na al zijn perikelen rond de brandweerwagen en ambulance in de nieuw opgerichte brandweerzone? Of waren een aantal leden van het schepencollege niet langer zeker van hun zitje? Wie zal het zeggen? In de toekomst zullen er met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid noodgedwongen fusies tot stand gebracht worden. Het was beter geweest dat het Nevelse gemeentebestuur eerst eens de politieke markt had afgetast. Nu worden de mogelijkheden uiteindelijk sterk beperkt: Deinze of Gent. Niet dat ik hier pleit voor een fusie maar je moet wel rekening houden met die mogelijkheid. Ik houd mijn hart vast dat er een fusie zou komen met de stad Gent ... Niemand zit te wachten op een rood-groene dictatuur in Nevele.

14:46 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nevele, deinze, gent, lovendegem, zomergem, waarschoot |  Facebook |

Mondelinge vraag provincieraad 24 mei

Ik stel op de provincieraad van woensdag een mondelinge vraag over het nieuw, vrijliggende fietspad dat van Deinze naar Meigem aangelegd werd met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen. De vraag rijst meteen waarom dit fietspad plots doodloopt als men het grondgebied van de gemeente Nevele bereikt. Een absurde situatie. De werken aan de verbreding van het Schipdonkkanaal hebben immers vier jaar lang geduurd. Lang genoeg dus voor het gemeentebestuur van Nevele om te overleggen met het provinciebestuur om het fietspad nog 1 kilometer door te trekken naar Nevele.

20170518 mondelinge vraag Olaf Evrard over fietspad tussen Meigem en Nevele.pdf

04-05-17

Boekvoorstelling Tom Van Grieken

Beste

 

Vandaag werd het eerste boek van Tom Van Grieken, ‘Toekomst in eigen handen – opstand tegen de elites’ officieel voorgesteld aan de pers. 
 

In zijn boek zet de Vlaams Belang-voorzitter op papier waarom de patriottische, sociale rechterzijde de kracht van de toekomst is. Waarom democratie, welvaart en sociale rechtvaardigheid het best kunnen georganiseerd worden binnen het kader van de natiestaat. Met de blik vooruit gaat hij geen enkel onderwerp uit de weg. Van de boerkini over de invoering van een burgerschapsdienst tot het EU-lidmaatschap. Geen heilig huisje blijft nog heel. Studiogesprek Naar aanleiding van de lancering van het boek, zenden we deze avond om 19u30 rechtstreeks een studiogesprek met Tom Van Grieken uit via onze Facebookpagina www.facebook.com/vlbelang . Tom komt naar je toe! Om u de kans te geven de voorstelling van het boek vanop de eerste rij bij te wonen, toert Tom Van Grieken Vlaanderen rond. Zo houdt hij in elke provincie halt.

  • West-Vlaanderen: donderdag 4 mei om 20u00 in Hotel Van der Valk, Kapellestraat 146, Oostkamp
  • Antwerpen: vrijdag 5 mei om 20u00 in Hotel Ter Elst, Kattenbroek 1, 2650 Edegem
  • Oost-Vlaanderen: zaterdag 6 mei om 20u00 in Monasterium Poortackere, Oude Houtlei 56, Gent
  • Limburg: zondag 7 mei om 14u00 in Hassotel, Sint-Jozefstraat 10, Hasselt
  • Vlaams-Brabant: vrijdag 12 mei om 20u00 in Cultuurhoeve Mariadal, Kouterweg 2, Zaventem

Wie niet op een boekvoorstelling aanwezig kan zijn, kan het boek bestellen via www.tomvangrieken.be aan de prijs van 19,95€ (+ 5€ verzendkosten) of via 02 219 60 09. Het boek wordt u dan toegestuurd.  Het boek is ook te verkrijgen in de betere boekhandel. Met vriendelijke groeten, Vlaams Belang

15:04 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tom van grieken, boekvoorstelling |  Facebook |