19-06-17

Schrijver Erwin Mortier ereburger van Nevele

Gisteren werd de internationaal gelauwerde en bejubelde Vlaamse schrijver Erwin Mortier ereburger van de gemeente Nevele. Erwin werd geboren en getogen in Hansbeke en heeft naar eigen zeggen goede herinneringen aan zijn geboortedorp. Ik ken zijn familie vrij goed (zij woonden in de Reibroekstraat en in het Klooster in het dorp, de 5 kinderen waren lid van de Chiro net als ikzelf). In feite heb ik Erwin het minst goed gekend, hij was een schuchtere en tengere jongen (en oogt nog steeds zo). Zijn grootvader Astère was medestichter en bestuurslid van FC De Blijvers. Zijn grootmoeder Maria heb ik trouwens zeer goed gekend. Zij was een gerenommeerde naaister en heeft ook het trouwkleed van mijn echtgenote gemaakt. Haar echtgenoot en zijzelf kwamen uit een echt Vlaams nest. Ik trok jarenlang, toen Maria weduwe geworden was en zolang zij nog goed te been was, samen met haar naar de IJzerbedevaart en naar de eerste IJzerwakes. Erwin's eerste boek is trouwens gebaseerd op de figuur van haar broer Marcel die sneuvelde aan het Oostfront.

Politicus Karel De Gucht en zijn echtgenote Mireille (rijkelijk te laat voor de uitreiking), strafpleiter Walter Van Steenbrugge,  de weduwe van Hugo Claus, journalist Yves Desmet, zijn Amsterdamse uitgever en zijn echtgenoot (en radiomaker) Lieven Vandenhaute waren enkele van de bekende mensen die gisteren aanwezig waren in 'De Klaproos' in Landegem.

Ik vond het  wel jammer dat niet eens de helft van de zaal gevuld was. Blijkbaar hadden een aantal mensen zich laten verontschuldigen. Buiten de familieleden en de schaarse genodigden was er quasi niemand van Hansbeke aanwezig. Ik sprak schepen Pynaert hierover aan en zij repliceerde nogal bitsig (met een afkeurende blik richting schepen Bertin) dat er in het schepencollege beslist was dat er niet teveel mensen mochten worden uitgenodigd. Zelfs over dergelijke futiliteiten raken ze het in Nevele niet eens ... Nog een opvallend gegeven: van de gemeenteraad waren er slechts 9 (van de 21) leden aanwezig: burgemeester Johan Cornelis, schepenen Marleen Vanlerberghe, Ann Lambrecht, Freddy Bertin en Jan Pauwels, voorzitter van de gemeenteraad Hilde Langeraert en raadsleden Fernand Neerman en  Filip Vervaeke.  Van de OCMW-raad (7) niemand. Je vraagt je soms af waarom die mensen zo graag in die raden zitten. Alleszins niet om hun gemeente te vertegenwoordigen bij dergelijke belangrijke momenten. Een dikke blaam voor de afwezigen! 

IMG_20170618_161637.jpg

IMG_20170618_161721.jpg

IMG_20170618_163219.jpg

De commentaren zijn gesloten.