04-07-17

Uit "Het Nieuwsblad" van vandaag

DE HERDENKING IS WEL OP ZONDAG 9 JULI (EN NIET OP ZATERDAG)

  

 

Geen politiek tijdens viering frontsoldaat

Zondag wordt frontstrijder Renaat De Rudder herdacht tijdens 11 juliviering

Het organisatiecomité bij het monument van Renaat De Rudder in Landegem. Foto: mco

 
Nevele

Nevele viert het feest van de Vlaamse Gemeenschap met een herdenking van ‘hun frontsoldaat’ Renaat De Rudder. De jongeman vertrok in 1914 vanuit Landegem naar het front en werd er honderd jaar geleden dodelijk geraakt door een Belgische kogel.

Renaat De Rudder was niet politiek beladen en dat willen we zo houden

John Caron

Dit weekend organiseren veel Vlaamse gemeenten een traditionele 11 juliviering. Vaak gaat dat gepaard met veel bier en een bekende charmezanger, maar in Nevele gebruiken ze het feest om een bekende inwoner te huldigen. Het Renaat De Ruddercomité, het Vlaams Genootschap Nevele, de Vlaamse Vredesbeweging VOS en de Vrienden van Renaat De Rudder herdenken nu zaterdag de bekende frontsoldaat met tal van activiteiten.

Pesterijen

“Renaat De Rudder vertrok in 1914 op zijn zestiende zoals zoveel jonge mannen in die tijd met een gevoel van vaderlandsliefde naar het front van de Eerste Wereldoorlog. Maar gaandeweg maakte die vaderlandsliefde plaats voor een gevoel van Vlaamsgezindheid. De pesterijen van de Franstalige officieren raakten De Rudder hard”, zegt Hugo Schaeck, een van de medeorganisatoren. “Maar hij ging de strijd aan tegen het onrecht en stimuleerde zijn medesoldaten om te leren lezen en schrijven. Hij wou hen waardering bijbrengen voor de eigen taal en cultuur. Iets wat hem niet in dank werd afgenomen door de militaire overheid, die hem in de zomer van 1917 tijdelijk opsloot in de gevangenis.” De Rudder werd in december 1917 dodelijk geraakt door een Belgische kogel. “Kwatongen beweren dat het helemaal geen ongeluk was, maar dat De Rudder moest sterven voor zijn Vlaamse overtuigingen. Maar daar zijn geen bewijzen voor”, zegt Schaeck.

Een figuur met een grote betekenis voor de Vlaamse Beweging dus. De tweede IJzerbedevaart stond zelfs volledig in zijn teken. “Maar Renaat had nooit de bedoeling om aan politiek te doen, hij deed alles uit pure overtuiging. Het was ook zijn bedoeling om na de oorlog priester te worden”, zegt medeorganisator John Caron. “We willen de viering dan ook helemaal neutraal houden. Vlaamse vlaggen mogen tijdens de herdenking, maar politieke symbolen zijn verboden.” De viering zondag begint om 10 uur met een onthaal in zaal De Klaproos in Landegem. Nadien volgen nog een academische zitting en lezingen.

  

De commentaren zijn gesloten.