07-07-17

Geen 11 juliviering door provincie Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen feest niet meer op 11 juli

 
De Standaard*,
Vr. 07 Jul. 2017, Pagina 9
 

De provincie Oost-Vlaanderen schrapt de festiviteiten op de Vlaamse feestdag. 'Er kwam bijna geen volk meer.' Ook de andere Vlaamse provincies vieren 11 juli niet langer.

 

Van onze redacteur Bart Brinckman

Brussel. De Vlaams-nationalisten in de Oost-Vlaamse provincieraad, vertegenwoordigd door de N-VA en Vlaams Belang, schreeuwen hun verontwaardiging uit. Uitgerekend onder N-VA-gouverneur Jan Briers verdwijnt dit jaar de traditionele 11 juliviering in de provincie. 'Als Vlaams-nationalistische partij hechten we veel belang aan onze Vlaamse tradities en het herdenken van de Guldensporenslag', laat N-VA-fractieleider Tim Moens weten.

Kaakslag

Ook doorbraak.be, een webstek met Vlaams-nationale inslag, is verbolgen. 'Vlamingen lijken wel genetisch

aangelegd om hun verleden te vergeten. Of te misbruiken. Terwijl er niets mis mee is het verleden te koesteren. En te gedenken', schrijft de oprichter van de site, Karl Drabbe. 'Vlamingen, gedenkt de Slag der Gulden Sporen', strooit hij met een citaat van de 'Wallingantische' koning Albert I nog wat zout in de wonde.

Dat het feest van de Vlaamse Gemeenschap niet wordt gevierd, maar de feestelijkheden naar aanleiding van de eedaflegging van de 'protestantse' Leopold I wel (21 juli), stuit op onbegrip. Voor Drabbe gaat het om de spreekwoordelijke kaakslag aan het adres van de Vlaamse voogdijoverheid. Als Vlaanderen nog een argument zoekt om de provincies af te schaffen, welaan dan.

Spotjes op VRT

Sedert 1973 is 11 juli de officiële feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Ook dit jaar doet de Vlaamse regering er alles aan om het feestgevoel bij de Vlamingen aan te wakkeren, momenteel lopen er ook spotjes op de openbare omroep.

Toch lijkt enige nuance op zijn plaats. Eigenlijk werd de Oost-Vlaamse 11 juliviering vorig jaar al afgeschaft. In de plaats daarvan kwam een bezoek aan de tentoonstelling Voor God en Geld, Gouden Tijd van de Zuidelijke Nederlanden in het Caermersklooster in Gent. Het kwam dan ook goed uit dat de Vlaamse regering uitgerekend die dag naar de

Arteveldestad afzakte. Van de nood werd toen een deugd gemaakt.

Dit jaar rest het grote niets. Gedeputeerde Alexander Vercamer (CD&V) betreurt het, maar wil ­realistisch zijn. 'We hebben diverse formules geprobeerd. Er bestaat nu eenmaal een inflatie aan 11 julivieringen in diverse gemeenten, iets wat ik als flamingant alleen maar kan toejuichen. Maar voor de viering van de provincie daagde nauwelijks nog volk op.'

'Ooit was de provincie Oost-Vlaanderen de eerste om in de 19de eeuw de Vlaamse feestdag te vieren. Nu zijn we de laatste om in de 21ste eeuw ermee te stoppen. De andere provincies gingen ons voor.'

Koninklijke Maatschappijen

Vlaams-nationalisten hebben begrip voor de redenering dat er al heel wat vieringen zijn. Maar als 11 juli sneuvelt, dan mag 21 juli ook voor de bijl gaan.

Vercamer ziet dat anders. 'Vooreerst is 21 juli een feestdag. Bovendien gaan de feestelijkheden gepaard met een officiële uitnodiging, van de gouverneur (de vertegenwoordiger van de regering, red.) aan de gestelde lichamen (de hoogwaardigheidsbekleders van de provincie, red.) om het Te Deum bij te wonen. Nadien hebben we de gewoonte om tijdens een receptie de brevetten “Koninklijke Maatschappij” uit te reiken aan verenigingen die langer dan

vijftig jaar bestaan. Dat evenement brengt wel heel wat volk op de been.'

Bart Brinckman ■

De commentaren zijn gesloten.