11-07-17

Mogelijke fusie tussen Nevele en Deinze al beklonken? Johan Cornelis is al een schepenzetel beloofd ...

"Schulden grootste struikelblok"

Het Laatste Nieuws/Gent-Eeklo-Deinze,
Di. 11 Jul. 2017, Pagina 15
 

De gemeentebesturen van Deinze en Nevele fusioneren vanaf 1 januari 2019. Tijdens de voorstelling gisteravond was het symboliek troef, maar er zal de volgende weken nog flink gecijferd moeten worden. "De schuld per inwoner is in Deinze driemaal zo hoog, daar willen wij niet voor opdraaien", klinkt het in Nevele.

 

"Welkom op dit historisch moment", zette burgemeester Johan Cornelis (CD&V) van Nevele gisterenavond meteen de toon. In de raadzaal van Nevele waren gemeenteraadsleden van Deinze en Nevele opgetrommeld om getuige te zijn bij de aankondiging van wat moet uitmonden in een 'fusiestad'. "Mooi toch, aan de vooravond van 11 juli?", vond burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) van Deinze. "Deinze en Nevele waren in de tijd van de Guldensporenslag (1302, red.) allebei steden. Dit is dus de eerste fusie van twee steden in Vlaanderen."

Aan symboliek geen gebrek, maar ook de cijfers werden sterk in de verf gezet. De toekomstige gemeente zal de tweede grootste stad van de provincie worden - in oppervlakte weliswaar - en qua aantal inwoners de vijfde stad van Oost-Vlaanderen. Al klinkt 'stad' toch wat vreemd voor een verzameling die binnenkort zeventien deelgemeenten telt.

Burger

De fusie is niet de meest voor de hand liggende, al was het maar omdat Deinze en Nevele op dit moment amper samenwerken: niet op het vlak van politie, brandweer, toerisme, ...en ga zo maar verder. "We kiezen op elk vlak voor de beste optie, in het belang van de burger", benadrukken beide burgemeesters. De burgemeester van Nevele stelt zijn politieke ambities bij: Johan Cornelis ziet voor zichzelf wel nog een rol weggelegd als schepen. Al zijn de 'postjes' niet het grootste struikelblok voor deze fusie. De harde cijfers baren Nevele wél kopzorgen.

De verschillen in fiscaliteit zijn reëel: 7,2% in Nevele, 7,5% in Deinze en 1100 opcentiemen in Deinze, ten opzichte van 1575 in Nevele. "Maar daar kunnen we een compromis voor vinden", klinkt het. "De schuldenlast is een heel moeilijk vraagstuk", zeggen zowel schepen van Financiën Freddy Bertin (N-VA) als burgemeester Cornelis (CD&V) van Nevele. "Per inwoner heeft Deinze 1.700 euro schulden, wij nog geen 500 euro. Daar zal

een compensatie voor moeten volgen." De nieuwe fusiegemeente kan weliswaar rekenen op een Vlaamse schuldvermindering van twintig miljoen euro. "Er moeten duidelijke garanties komen: wij gaan de schulden van Deinze niet afbetalen, dat is uitgesloten", zegt oppositiepartij Nieuw Nevele.

Ladderwagen

De volgende weken zal druk onderhandeld moeten worden, tegen eind augustus moet er een princiepsbeslissing op tafel liggen. Eind dit jaar moet de fusie dan definitief groen licht krijgen. "Vakantie zit er niet in, we staan onder tijdsdruk", geeft Cornelis toe. Deinze heeft alvast een troef die andere partnergemeenten niet hebben. "We hebben twee ladderwagens, daarvan kan er een naar Nevele komen", klinkt het. Naar verluidt liep de fusie tussen brandweer Nevele en de collega's van de Lowazone spaak omwille van de hoogoplopende ruzie over de Nevelse ladderwagen van de brandweerzone. "Of hoe een ladderwagen plots als glijmiddel kan dienen", liet een aanwezig raadslid zich ontvallen.

GAËTAN REGNIERS & ANTHONY STATIUS ■

18:06 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.