04-09-17

Geert Versnick in Bangkok

Geert Versnick zal Bangkokreizen verdedigen in provincieraad

Het Nieuwsblad/Regionaal: Vlaamse Ardennen - Gentse Rand, Do. 31 Aug. 2017, Pagina 5
 

Geert Versnick (Open VLD) zal op woensdag 6 september in de provincieraad antwoorden op vragen van raadsleden van N-VA en Vlaams Belang over zijn omstreden reizen naar Bangkok. Op 10 juli kondigde Versnick zijn ontslag aan, nadat provincieraadslid Riet Gillis (Groen) zijn onkostennota's over die reizen onder vuur had genomen.

Gillis had vastgesteld dat Versnick twee keer per jaar naar Vietnam reist om daar namens het Oost-Vlaamse provinciebestuur de relaties te onderhouden. Ook China staat doorgaans twee keer per jaar op zijn programma. De deputatie keurde elke keer de missie en het budget daarvoor goed, maar Versnick repte niet over de Thaise hoofdstad Bangkok. Gillis stelde vast dat Versnick

in die jaren ook acht keer daar naartoe reisde: vier keer privé, zonder dat hij daarvoor onkosten aanrekende, en vier keer in opdracht van de deputatie om er onder meer de mogelijkheden in de autosector te onderzoeken. Versnick boekte bijna altijd een suite met twee slaapkamers. Hij diende hotelrekeningen en de duurdere vliegtickets van zijn tussenstops in Bangkok in als onkosten. Volgens Gillis is dat in strijd met het reglement op de dienstreizen.

Oog van de storm

Geert Versnick bevond zich de voorbije jaren vaker in het oog van de storm. Denk aan zijn brunch, gesponsord door vastgoedondernemers, zijn rol in Optima en de stuntelige verklaringen over zijn inkomen. Begin dit jaar nam hij al ontslag als gemeenteraadslid. Maar nu eiste nationaal Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zijn ontslag bij de provincie.

De Open VLD-fractie in de provincieraad kwam hierover maandagavond samen. “Het debat moet in de provincieraad worden gevoerd en niet in de pers”, vindt fractieleider Luc Maes. “We leven in een democratisch systeem, dat mag niet onderuit worden gehaald. Geert Versnick zal een antwoord geven op alle vragen en insinuaties. Dat antwoord zal zeer duidelijk zijn.”

Recht op verdediging

Gouverneur Jan Briers nam nog de verdediging

van Versnick op. “We hebben alles gescreend. Versnick heeft alle reglementen voor buitenlandse missies nageleefd”, zei hij.

De deputatie beval in juli een onderzoek. “We bespreken vandaag (gisteren, nvdr.) die nota”, zegt eerste gedeputeerde Alexander ­Vercamer (CD&V). “Mogelijk doen we aanbevelingen om de procedure bij te stellen. Het gebeurt dat fouten worden gemaakt. Maar we moeten erover waken dat er geen systeemfouten zijn. Versnick zal antwoorden op alle vragen.”

Zo krijgt Versnick de kans zijn visie te geven. Daarna valt het doek over zijn lange politieke carrière. Wellicht neemt hij in oktober ontslag. Dan rest Open VLD nog twee maanden om een nieuwe gedeputeerde aan te wijzen. Namen die circuleren zijn die van provincieraadslid ­Martine Verhoeve en Yoeri Note, die Versnick zou opvolgen als raadslid. Ze komen beiden uit Gent.

Karel Van Keymeulen ■

16:17 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geert versnick, bangkok, vlaams belang, n-va |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.