20-12-17

Lokaal blad Vlaams Belang Deinze + Nevele

Eén dezer dagen zou het lokaal blad van de samengevoegde afdelingen Vlaams Belang Deinze - Nevele in uw bus moeten vallen. Alvast veel leesplezier toegewenst!

Voor alle zekerheid vind je hier nog eens de digitale link:

Lokaal blad Deinze-Nevele WEB.pdf

19-12-17

Brief van Uitgeverij Polemos

Iedereen die zich vooringeschreven heeft voor het boek 'Herinneringen aan Hechteniskamp Lokeren', zou deze brief van Uitgeverij Polemos moeten ontvangen hebben. Zo hoort u het ook eens van een ander ... innocent

20171219 brief POLEMOS.jpg

18-12-17

Boek 'Herinneringen Hechteniskamp Lokeren'

Ik kreeg al heel wat vragen over de datum waarop dit boek zal verschijnen. Er is inderdaad enige vertraging opgetreden bij Uitgeverij Polemos (de uitgeverij van 't Pallieterke). Maar in feite is dit goed nieuws. Er zijn immers een aantal onverwachte ontwikkelingen opgedoken waardoor er meer opzoekingswerk moest verricht worden. En wij willen natuurlijk alle nieuw opgedoken gegevens zorgvuldig controleren. Ik kan deze ontwikkelingen natuurlijk nog niet verklappen. Anderzijds is dit ook goed nieuws, het boek zal immers heel wat meer bladzijden tellen dan oorspronkelijk gepland, dus meer waar voor jullie geld! Ik vraag dus nog een beetje geduld!

Tentoonstelling Hechteniskamp Lokeren

Vorige week werd de toch wel unieke tentoonstelling over het Hechteniskamp Lokeren geopend. Deze tentoonstelling loopt tot oktober 2018 in het Stadsmuseum van Lokeren. Een absolute aanrader voor wie geïnteresseerd is in de toch wel ingewikkelde geschiedenis van de collaboratie en de repressie.

De opkomst was zeer groot en er waren veel stoelen te weinig. Gastspreker prof. Bruno De Wever mocht de tentoonstelling inleiden in de raadzaal van het Lokerse nieuwe gemeentehuis. Onnodig te zeggen dat niet iedereen van de aanwezigen onmiddellijk en volledig akkoord ging met zijn uitspraken. Het is dan ook geen geheim dat de gebroeders De Wever duidelijk afstand genomen hebben van hun familieverleden.

De tentoonstelling is zeer gevarieerd en voor het materiaal werd er geput uit diverse privé-verzamelingen. Het tentoongestelde materiaal is zeer gevarieerd: tekeningen, schilderijen, persoonlijke zaken (tot de kazuifel van pater Longinus toe), memorabilia, teksten, gebruiksvoorwerpen en dies meer. Van het hechteniskamp zelf is niets meer over gebleven en momenteel is het een kerkhof. Oorspronkelijk was het gebouwd door de Duitsers om er de Britse krijgsgevangenen in onder te brengen na de geplande invasie van Groot-Brittannië. Maar het verloop van de oorlog besliste er anders over. Na de oorlog werd het kamp gebruikt als hechteniskamp voor de zogenaamde collaborateurs. Er zaten dus geen veroordeelde collaborateurs gevangen, enkel mensen die (soms heel willekeurig) opgepakt waren en in verdenking gesteld werden. In totaal zaten er in de periode 1944 en 1947 tussen de 18.000 en de 20.000 gevangenen. Niet minder dan 60% werd nooit officieel aangeklaagd, waaronder mijn grootvader prof. Vincent Evrard. In 1947 werd het kamp definitief gesloten.

IMG_20171208_202235.jpg

Bruno De Wever, weggestoken achter de plant.

IMG_20171208_214610.jpg

De titel van de tentoonstelling.

IMG_20171208_214626.jpg

IMG_20171208_214639.jpg

IMG_20171208_211044.jpg

IMG_20171208_211029.jpg

Ook mijn grootvader kreeg een plaatsje.

IMG_20171208_211339.jpg

Ook Omaar Mortier van Nevele wordt vermeld, via een tekst van mij! Ik had er ook graag dr. Wannyn bij gezien maar mijn bijdrage over hem werd jammer genoeg niet weerhouden wegens acuut plaatsgebrek.

IMG_20171208_211546.jpg

O.a. de bruikleengevers worden vermeld (waaronder ikzelf).

 

 

 

 

 

Lees meer...

18:01 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

VVE Hansbeke 3 - Kaprijke-Bentille 1

IMG_20171217_135914.jpg

Op de foto het scheidsrechterstrio met de schenker van de wedstrijdbal Yves De Dapper (Tuinmachines Service De Dapper).

VVE Hansbeke kan met een positief gevoel de winterstop in, want het kon opnieuw winnen. Gisteren won het op eenvoudige wijze met 3-1 van de rode lantaarn Kaprijke-Bentille. VVE liep nog voor de rust 2-0 uit na 2 schitterende doelpunten: een rechtstreekse vrijschop van Wouter Vindevoghel en een doelpunt van Lenny Maerschalck na een prachtige combinatie. Twee doelpunten uit het boekje. De tegenstrever speelde na de rust een stuk potiger, maar kon desondanks geen kansen creëren. Hansbeke liet op zijn beurt na om de voorsprong uit te bouwen. Even was er nog opschudding toen Ridel in 82' onverwacht scoorde voor Kaprijke-Bentille. Maar Vindevoghel sloeg in 85' al terug, opnieuw een mooi doelpunt na een schitterende voorzet van Lenny. Hansbeke staat nu 7de in de rangschikking. Op 07/01/2018 gaat het richting Watervliet!

 

17:26 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vve hansbeke, yves de dapper |  Facebook |

12-12-17

Provinciale kaderdag Vlaams Belang

Op zaterdag 9 december organiseerde het Vlaams Belang in Wetteren een provinciale kaderdag die gewijd was aan het Vlaams Belangprogramma voor de komende gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Gerolf Annemans en Dirk Aras (respectievelijk voorzitter en medewerker van de Studiedienst Vlaams Belang) gaven de nodige toelichtingen en lieten de nodige ruimte voor de inbreng van de verschillende afdelingen.

gerolf annemans, dirk ara, vlaams belang, provinciale kaderdag

gerolf annemans, dirk ara, vlaams belang, provinciale kaderdag

gerolf annemans, dirk ara, vlaams belang, provinciale kaderdag

gerolf annemans, dirk ara, vlaams belang, provinciale kaderdag

gerolf annemans, dirk ara, vlaams belang, provinciale kaderdag

 

Uit 'Het Nieuwsblad' van 12/12/2017

Afdelingen Nevele en Deinze van Vlaams Belang fuseren

Met de fusie van Deinze en Nevele voor de deur, versmelten de twee plaatselijke afdelingen van Vlaams Belang tot één afdeling. De fusiepartij maakt ook de lijsttrekkers bekend.

De afdelingen Deinze en Nevele smelten samen en schuiven meteen een aantal namen naar voren. Olaf Evrard (59) uit Nevele is de nieuwe voorzitter voor de afdeling Deinze-Nevele. Hij wordt lijsttrekker van de nieuwe kiesomschrijving Gent-Eeklo tijdens de provincieraadsverkiezingen. Evrard was onder andere gemeenteraadslid in Nevele van 2002 tot 2006.

De tweede naam die vastligt, is Ortwin Depoortere (47) uit Deinze. Hij werd door het afdelingsbestuur aangeduid als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Momenteel ben ik Vlaams parlementslid, nationaal partijsecretaris en provinciaal voorzitter van het Vlaams Belang en in het verleden zetelde ik twaalf jaar als gemeenteraadslid in Gent. Op dit moment zijn we onze lijst aan het samenstellen. We hadden vroeger al een zetel in Nevele en twee in Deinze, dus denk ik dat twee zetels na de verkiezingen van 2018 realistisch zijn. Wij zien na de fusie een rol voor ons weggelegd als beschermer van de kleine deelgemeenten”, vertelt Depoortere.

15:30 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlaams belang, deinze, nevele, olaf evrard, ortwin depoortere |  Facebook |