23-02-18

Boek 'Herinneringen aan Hechteniskamp Lokeren' (Uitgeverij POLEMOS)

Herinneringen aan Hechteniskamp Lokeren
 

Eindelijk goed nieuws omtrent dit boek. Ik heb gisteren de eerste drukproef mogen ontvangen en onmiddellijk in één ruk uitgelezen.

Het boek is een stuk uitgebreider geworden dan eerst vooropgesteld. Waar het boek oorspronkelijk enkel handelde over prof. Vincent Evrard, heeft de uitgever er nu een aantal boeiende verhalen van andere mensen aan toegevoegd. Dit maakt het boek meteen een stuk relevanter voor de lezer.

Karl Van Camp heeft heel wat opzoekingswerk verricht in het ADVN en heeft daar een aantal interessante documenten en tekeningen gevonden. Intussen weten we dat het poésieboekje dus niet van Vincent Evrard was, maar wel van Ernest Stuer. Ook al hebben we (nog) niet echt kunnen achterhalen hoe het boekje dan wel bij mijn familie is terechtgekomen.

Door met verschillende schrijvers te werken die elk een persoonlijke stijl hebben, is het boek een mengelmoes geworden van geschiedenis, emotie, radicalisme en persoonlijke visie. Dit boek is ontpopt van een boekje met het persoonlijk verhaal van de familie Evrard tot een breed historisch werk over het Hechteniskamp Lokeren, de voorgeschiedenis, de collaboratie, de repressie en de persoonlijke drama’s die daaruit voortvloeiden.

De voorkant van het boek wordt een sobere zwart-wit foto, de achterkant een tekening uit het poésieboek. In het werk komen behalve de illustraties van het poésieboekje, nog een 35 extra tekeningen, vonnissen, brieven van de gevangenen aan familie en dergelijke.

De auteurs bezochten intussen ook de tentoonstelling “Het Kamp van Lokeren 1944-1947. Opgesloten tussen zwart, wit en grijs" in het Stadsmuseum van Lokeren wat ook al een aantal interessante aanvullingen opleverde.

En voor de Nevelenaars onder jullie, ook Omaar Mortier (oprichter van de Renaat De Rudder Karavaan) en dr. Jan Wannyn (oorlogsburgemeester en later opnieuw burgemeester van de gemeente Nevele) komen uitgebreid in dit boek aan bod!

De auteurs zijn Karl Van Camp, Pieter Jan Verstraete, Guido Moons, Olaf Evrard, Ivo De Cock en Dirk Stuer. Hans Verreyt zorgde voor het inscannen en bewerken van de afbeeldingen.

Het boek gaat binnen 2 weken in druk en kan nog steeds besteld worden bij de Uitgeverij Polemos en mezelf voor 20,00 euro.

De commentaren zijn gesloten.