22-07-17

Wielerkoers Deinze (19/07/2017) Bram Van Renterghem

127 renners aan de start op de Markt van Deinze, waaronder heel wat (lokale en andere) kleppers. Bram eindigde finaal als 5de in de spurt van de kopgroep na een zeer verdienstelijke wedstrijd. Benjamin Verraes boekte alweer zijn 17de zege van het seizoen!

IMG_20170719_175557.jpg

Bram Van Renterghem kent zijn wereld. Op de foto met burgemeester Jan Vermeulen van 'Deinze in het land van Nevele'.

IMG_20170719_175642.jpg

 

14:08 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bram van renterghem, jan vermeulen, deinze |  Facebook |

Zomerfeest 'VLAS Nevele' (Vlaamse Actieve Senioren) in Gemeentezaal Hansbeke (10/07/2017)

IMG_20170710_123105.jpg

Lees meer...

14:03 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlas, nevele |  Facebook |

17-07-17

Vraag aan en antwoord van de deputatie op een eerder grappige vraag

Een paar maanden gelden deed het gerucht de ronde dat een damhertbok in de Brielmeersen (Deinze) overleden was als gevolg van een overdosis XTC. Bovendien werden 3 reeën gedood door de agressieve bok. Daar werd in het begin nogal warrig over gecommuniceerd. Vandaar mijn vraag. Uiteindelijk viel alles te herleiden tot een 'broodje aap'.

20170607 schriftelijke vraag Olaf Evrard over dood damhertbok in De Brielmeersen.pdf

20170715 antwoord op SV dood damhertbok Brielmeersen.pdf

 

 

11:30 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: damherten, brielmeersen, olaf evrard, vlaams belang |  Facebook |

12-07-17

Bevlaggingsactie 11 juli 2017

Dit jaar hingen 51 Nevelenaars hun ‘Beest’ buiten. Dat is iets beter dan vorig jaar: 51 leeuwenvlaggen i.p.v. 45 in 2016. Dit geeft per deelgemeente:

  1. Hansbeke: 21
  2. Nevele: 12
  3. Landegem: 7
  4. Merendree: 6
  5. Vosselare: 4
  6. Poesele: 1

Iedereen bedankt voor de bereidwillige medewerking !

P.S.: Moest er iemand zijn die wij niet bezocht hebben met het presentje, dan mag u mij steeds contacteren (olaf.evrard@telenet.be of 0475/73.02.45)

16:42 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nevele, bevlaggingsactie |  Facebook |

11-07-17

Mogelijke fusie tussen Nevele en Deinze al beklonken? Johan Cornelis is al een schepenzetel beloofd ...

"Schulden grootste struikelblok"

Het Laatste Nieuws/Gent-Eeklo-Deinze,
Di. 11 Jul. 2017, Pagina 15
 

De gemeentebesturen van Deinze en Nevele fusioneren vanaf 1 januari 2019. Tijdens de voorstelling gisteravond was het symboliek troef, maar er zal de volgende weken nog flink gecijferd moeten worden. "De schuld per inwoner is in Deinze driemaal zo hoog, daar willen wij niet voor opdraaien", klinkt het in Nevele.

 

"Welkom op dit historisch moment", zette burgemeester Johan Cornelis (CD&V) van Nevele gisterenavond meteen de toon. In de raadzaal van Nevele waren gemeenteraadsleden van Deinze en Nevele opgetrommeld om getuige te zijn bij de aankondiging van wat moet uitmonden in een 'fusiestad'. "Mooi toch, aan de vooravond van 11 juli?", vond burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) van Deinze. "Deinze en Nevele waren in de tijd van de Guldensporenslag (1302, red.) allebei steden. Dit is dus de eerste fusie van twee steden in Vlaanderen."

Aan symboliek geen gebrek, maar ook de cijfers werden sterk in de verf gezet. De toekomstige gemeente zal de tweede grootste stad van de provincie worden - in oppervlakte weliswaar - en qua aantal inwoners de vijfde stad van Oost-Vlaanderen. Al klinkt 'stad' toch wat vreemd voor een verzameling die binnenkort zeventien deelgemeenten telt.

Burger

De fusie is niet de meest voor de hand liggende, al was het maar omdat Deinze en Nevele op dit moment amper samenwerken: niet op het vlak van politie, brandweer, toerisme, ...en ga zo maar verder. "We kiezen op elk vlak voor de beste optie, in het belang van de burger", benadrukken beide burgemeesters. De burgemeester van Nevele stelt zijn politieke ambities bij: Johan Cornelis ziet voor zichzelf wel nog een rol weggelegd als schepen. Al zijn de 'postjes' niet het grootste struikelblok voor deze fusie. De harde cijfers baren Nevele wél kopzorgen.

De verschillen in fiscaliteit zijn reëel: 7,2% in Nevele, 7,5% in Deinze en 1100 opcentiemen in Deinze, ten opzichte van 1575 in Nevele. "Maar daar kunnen we een compromis voor vinden", klinkt het. "De schuldenlast is een heel moeilijk vraagstuk", zeggen zowel schepen van Financiën Freddy Bertin (N-VA) als burgemeester Cornelis (CD&V) van Nevele. "Per inwoner heeft Deinze 1.700 euro schulden, wij nog geen 500 euro. Daar zal

een compensatie voor moeten volgen." De nieuwe fusiegemeente kan weliswaar rekenen op een Vlaamse schuldvermindering van twintig miljoen euro. "Er moeten duidelijke garanties komen: wij gaan de schulden van Deinze niet afbetalen, dat is uitgesloten", zegt oppositiepartij Nieuw Nevele.

Ladderwagen

De volgende weken zal druk onderhandeld moeten worden, tegen eind augustus moet er een princiepsbeslissing op tafel liggen. Eind dit jaar moet de fusie dan definitief groen licht krijgen. "Vakantie zit er niet in, we staan onder tijdsdruk", geeft Cornelis toe. Deinze heeft alvast een troef die andere partnergemeenten niet hebben. "We hebben twee ladderwagens, daarvan kan er een naar Nevele komen", klinkt het. Naar verluidt liep de fusie tussen brandweer Nevele en de collega's van de Lowazone spaak omwille van de hoogoplopende ruzie over de Nevelse ladderwagen van de brandweerzone. "Of hoe een ladderwagen plots als glijmiddel kan dienen", liet een aanwezig raadslid zich ontvallen.

GAËTAN REGNIERS & ANTHONY STATIUS ■

18:06 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Uit 'Het Nieuwsblad' van vandaag

Pleintje loopt vol voor Renaat De Rudder

Vandaag om 02:57 door Matthias Colpaert

Op de herdenking waren geen politieke symbolen te zien, er was wel een vlag van de Vlaamse Volksbeweging. Foto: mco

Landegem herdacht afgelopen weekend, een eerste keer dit jaar, de honderdste sterfdag van frontstrijder Renaat De Rudder.

De jongeman vertrok in 1914 vol vaderlandsliefde naar het front van de Groote Oorlog, maar botste er op de pesterijen van de Franstalige officieren. Als tegenreactie wou hij zijn medesoldaten respect voor de Vlaamse cultuur bijbrengen door hen te leren lezen en schrijven.

De Rudder werd in 1917 geraakt door een - waarschijnlijk Belgische - kogel en werd na zijn dood een symbool van de Vlaamse Beweging. Tijdens de viering afgelopen zondag aan zijn monument in de Vosselarestraat in Landegem waren dan ook een pak Vlaamsgezinden aanwezig.

Karel Uyttersprot, voormalig gedelegeerd bestuurder van VOKA Oost-Vlaanderen en nu voorzitter van de Vlaamse Vredesbeweging (VOS), benadrukte het belang van de herdenking. En dat voor zowel de vredesgedachte als de Vlaamse beweging. Ook verschillende politieke figuren tekenden present, maar die droegen of toonden, zoals vooraf gevraagd, geen politieke symbolen.

De Deinse acteur en theatermaker Jo Decaluwe las voor uit de brieven van Renaat De Rudder aan zijn moeder. Afsluiten gebeurde met het zingen van de Vlaamse Leeuw.

Nog herdenkingen

Deze herdenking was de eerste sinds 2009 in de gemeente, maar het was zeker niet de laatste van dit ‘De Rudder-jaar’. In september volgt een tentoonstelling in Ter Kale in Landegem, waar cursisten van De Kunstgreep werk zullen tentoonstellen, geïnspireerd op de gesneuvelde frontstrijder.

In het najaar volgen nog verschillende lezingen en een optreden van Willem Vermandere. Op 16 december, een dag voor de honderdste sterfdag van De Rudder, is er een plechtigheid in de kerk van Landegem. Ook in Evergem, waar De Rudder woonde, organiseren ze op 8 oktober een plechtigheid aan zijn monument in Wippelgem. En ook in zijn geboortedorp Oostakker plant men nog een herdenking.

09:08 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: renaat de rudder, karel uyttersprot |  Facebook |

10-07-17

Ik heb nog nooit zo snel mijn gelijk gehaald ... !

Vlaams Belang en PVDA eisen ontslag Geert Versnick voor omstreden onkosten in Bangkok

10/07/17 om 13:19 - Bijgewerkt om 13:19

Bron: Belga

De Oost-Vlaamse gedeputeerde Geert Versnick (Open Vld) ligt opnieuw onder vuur omdat hij hotelrekeningen en duurdere vliegtickets van zijn tussenstops in Bangkok ingediend heeft als onkosten bij de provincie Oost-Vlaanderen, terwijl die stops geen deel uitmaken van zijn economische missies naar Zuidoost-Azië.

Geert Versnick © Belga

De Oost-Vlaamse gedeputeerde Geert Versnick heeft dure uitstapjes naar Bangkok ingediend als onkosten. Dat blijkt uit cijfers van Groen, melden Het Nieuwsblad, De Standaard en Gazet van Antwerpen maandag.

Vlaams Belang en de PVDA vragen intussen het ontslag van Versnick. Versnick reist al vijf jaar twee keer per jaar naar Vietnam om daar namens het Oost-Vlaamse provinciebestuur de bevoorrechte relaties te onderhouden, melden de kranten.

'Versnick wordt op zijn trips naar Vietnam en China doorgaans bijgestaan door twee mensen uit de administratie. Die vliegen vanuit Brussel via de Thaise hoofdstad Bangkok naar Vietnam. Ook Versnick neemt die route. Alleen vliegt hij meestal op een andere dag dan zijn ambtenaren en blijft hij ook bijna altijd een dagje hangen in Bangkok.

'Waarom hij daar zo vaak moet zijn, is voor niemand duidelijk', zegt provincieraadslid Riet Gillis (Groen), die zich de voorbije twee maanden verdiepte in de onkostenvergoedingen van Versnick. 'In de onkostennota's, die hij achteraf indient bovenop de vaste dagvergoedingen voor buitenlandse missies, prijkt er echter wél telkens een rekening van Hotel Lebua, met zijn uitzicht over de stad en de rivier Chao Phraya een van de betere slaapplekken van Bangkok', zegt Gillis.

'De goedkoopste kamers kosten daar 136 euro, maar Versnick boekt bijna altijd een suite met twee slaapkamers, ter waarde van ongeveer 320 euro. Nog op de rekening: taxikosten, maaltijden en andere roomservices.'

Gillis wil het dossier bespreken op de provincieraad en eist dat Versnick alles wat hij onterecht aan de belastingbetaler heeft doorgerekend, terugbetaalt. Vlaams Belang en de PVDA vragen intussen het ontslag van Versnick.