06-07-17

Persmededeling Vlaams Belang Provincie Oost-Vlaanderen

logo+slagzin.jpg

 

 

 

 

 

 

PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

  

PERSMEDEDELING

 

DEPUTATIE OOST-VLAANDEREN WEIGERT

OM VLAAMSE NATIONALE FEESTDAG 11 JULI TE VIEREN

De laatste weken wachtten de Oost-Vlaamse provincieraadsleden en een aantal gestelde lichamen vruchteloos op een uitnodiging voor de traditionele 11 juliviering (feestdag van de Vlaamse Gemeenschap) van de provincie Oost-Vlaanderen. We kregen daarentegen wel een uitnodiging in de bus voor de al even traditionele 21 juliviering (belgische nationale feestdag).

Op mijn informele vraag in de wandelgangen aan de bevoegde gedeputeerde Jozef Dauwe kreeg ik te horen dat de 11 juliviering dit jaar niet doorgaat en dat het hoogst onzeker is dat deze viering ook nog de komende jaren zal doorgaan.

Onze fractie vindt dit getuigen van een absoluut gebrek aan respect tegenover de Oost-Vlamingen en bij uitbreiding tegenover àlle Vlamingen. Dit is tevens een kaakslag voor de directe hogere overheid van de provincie Oost-Vlaanderen die de Vlaamse Gemeenschap toch is.

Ik zal dan ook de bevoegde gedeputeerde Van Cultuur Jozef Dauwe in de provincieraad mondeling ondervragen. Ik zal hem vragen of dit een afrekening is met de Vlaamse overheid omdat de provincie Oost-Vlaanderen (en de andere Vlaamse provincies) een belangrijk deel van hun provinciale bevoegdheden moeten inleveren ten voordele van de Vlaamse gemeenten en de Vlaamse overheid, dit ingevolge de interne Vlaamse staatshervormingen. Het is trouwens een publiek geheim dat bepaalde Oost-Vlaamse gedeputeerden absoluut geen voorstander zijn van deze geplande hervormingen. Ik zal gedeputeerde Dauwe meteen ook vragen waarom de belgische nationale feestdag wel nog gevierd wordt.

Info en contact

Olaf EVRARD, provincieraadslid

Reibroekstraat 48

9850 Hansbeke

GSM 0475/73.02.45

Olaf.evrard@oost-vlaanderen.be

04-07-17

Uit "Het Nieuwsblad" van vandaag

DE HERDENKING IS WEL OP ZONDAG 9 JULI (EN NIET OP ZATERDAG)

  

 

Geen politiek tijdens viering frontsoldaat

Zondag wordt frontstrijder Renaat De Rudder herdacht tijdens 11 juliviering

Het organisatiecomité bij het monument van Renaat De Rudder in Landegem. Foto: mco

 
Nevele

Nevele viert het feest van de Vlaamse Gemeenschap met een herdenking van ‘hun frontsoldaat’ Renaat De Rudder. De jongeman vertrok in 1914 vanuit Landegem naar het front en werd er honderd jaar geleden dodelijk geraakt door een Belgische kogel.

Renaat De Rudder was niet politiek beladen en dat willen we zo houden

John Caron

Dit weekend organiseren veel Vlaamse gemeenten een traditionele 11 juliviering. Vaak gaat dat gepaard met veel bier en een bekende charmezanger, maar in Nevele gebruiken ze het feest om een bekende inwoner te huldigen. Het Renaat De Ruddercomité, het Vlaams Genootschap Nevele, de Vlaamse Vredesbeweging VOS en de Vrienden van Renaat De Rudder herdenken nu zaterdag de bekende frontsoldaat met tal van activiteiten.

Pesterijen

“Renaat De Rudder vertrok in 1914 op zijn zestiende zoals zoveel jonge mannen in die tijd met een gevoel van vaderlandsliefde naar het front van de Eerste Wereldoorlog. Maar gaandeweg maakte die vaderlandsliefde plaats voor een gevoel van Vlaamsgezindheid. De pesterijen van de Franstalige officieren raakten De Rudder hard”, zegt Hugo Schaeck, een van de medeorganisatoren. “Maar hij ging de strijd aan tegen het onrecht en stimuleerde zijn medesoldaten om te leren lezen en schrijven. Hij wou hen waardering bijbrengen voor de eigen taal en cultuur. Iets wat hem niet in dank werd afgenomen door de militaire overheid, die hem in de zomer van 1917 tijdelijk opsloot in de gevangenis.” De Rudder werd in december 1917 dodelijk geraakt door een Belgische kogel. “Kwatongen beweren dat het helemaal geen ongeluk was, maar dat De Rudder moest sterven voor zijn Vlaamse overtuigingen. Maar daar zijn geen bewijzen voor”, zegt Schaeck.

Een figuur met een grote betekenis voor de Vlaamse Beweging dus. De tweede IJzerbedevaart stond zelfs volledig in zijn teken. “Maar Renaat had nooit de bedoeling om aan politiek te doen, hij deed alles uit pure overtuiging. Het was ook zijn bedoeling om na de oorlog priester te worden”, zegt medeorganisator John Caron. “We willen de viering dan ook helemaal neutraal houden. Vlaamse vlaggen mogen tijdens de herdenking, maar politieke symbolen zijn verboden.” De viering zondag begint om 10 uur met een onthaal in zaal De Klaproos in Landegem. Nadien volgen nog een academische zitting en lezingen.

  

28-06-17

Zondag was ik even bloemenmeisje ...

Sedert een aantal jaren ben ik medesponsor van de traditionele wielerkoers in Hansbeke tijdens de junikermis. Eerst van de junioren, later van de beloften en de elite zonder contract. Zondag moest ik dan ook even bloemenmeisje spelen ...

Olaf 1.jpg

Olaf 2.jpg

De bloemen zijn voor Isaak Buyck (dit jaar 3de, vorig jaar winnaar).

Olaf 3.jpg

Met mijn slechte linkerarm. Kan die niet meer opheffen sedert mijn schouderbreuk ...

Met dank aan Lily voor de foto's.

 

20:48 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hansbeke, wielerkoers, isaac buyck |  Facebook |

27-06-17

Kermis weekeinde Hansbeke (23, 24 en 25 juni)

En we hebben weeral eens Hansbekekermis overleefd. Het Hansbeeks feestcomité 't Verzetje is er opnieuw in geslaagd een mooi programma samen te stellen. Het weer viel gelukkig mee, zodat er gespreid over de drie dagen heel wat volk op de been was.

Zaterdag was er een verrassend optreden van 'Kleinander', een Hansbeekse skifflegroep met roots binnen de scouts. Het was de eerste keer dat ze in het openbaar optraden en het was er soms aan te zien en te horen. Misschien toch nog net iets te rustig voor een groot podium. Niettemin een goede zet dat Hansbeeks talent een kans krijgt! Maar dat komt ongetwijfeld goed met wat stevige (glazen) boterhammen. Daarna kregen we een stomend optreden van 'Wolfgang', een uitstekende covergroep die duidelijk heel wat in zijn mars heeft. We horen er ongetwijfeld nog van!

Op zondag mochten de Hansbeekse groep 'The Baseballbats' zich opmaken voor een spetterend optreden. Servaas Bingé was er onverwacht opnieuw bij. Zelden meegemaakt dat de talrijke aanwezigen zo massaal uit de bol gingen. Het podium was duidelijk te klein voor de wervelende bandleden en het publiek kreeg er maar niet genoeg van. Na de talrijke toegiften was het talrijk opgekomen publiek duidelijk voldaan.

Opnieuw een speciale vermelding voor de fototentoonstelling "Afbraak van station en 25 woningen" van 'Oud Hansbeke' in de intussen werkelijk aftandse gemeentezaal. Deze mensen slagen er al jaren in om ons telkens opnieuw te verrassen met een stevige brok Hansbeekse geschiedenis. Wanneer krijgt deze vereniging ooit eens een stevige cultuurprijs?

Ook veel volk op de wielerwedstrijd voor de Beloften en Elite zonder Contract. 95 deelnemers waaronder een aantal regionale maar ook (inter)nationale kleppers. Lokale wielerhoop Bram Van Renterghem was meteen mee in de beslissende ontsnapping in de 2de ronde (!) en zorgde voor het nodige enthousiasme bij de supporters. De 11 vluchters bleven voorop en er moest gesprint worden voor de zege. Winnaar werd de Australiër Nicholas Yallouris voor (de voorlopige zegekoning) Benjamin Verraes (reeds 13 overwinningen). De winnaar van vorig jaar Isaak Bultynck eindige als 3de, onze Bram als 4de. En dat pal na de examenperiode waarin weinig of niet kon getraind worden. Iedereen was tevreden dat hij zich uitvoerig getoond had en mee de wedstrijd gemaakt had. Bram is trouwens deze week aan de slag in de vijfdaagse Ronde van Polen!

Tja, iedereen weet dat ik een stevig boontje heb voor het Hansbeeks feestcomité 't Verzetje. Deze vereniging staat al jarenlang stevig in de Top 3 van mijn meest favoriete verenigingen (net als VVE Hansbeke trouwens, naar de 3de vereniging hebben jullie het raden). Een bijzonder leuk en hecht bestuur, vrijwillige topmedewerkers, prima activiteiten. 2017 was ongetwijfeld een editie om in te kaderen. Beste mensen van 't Verzetje, doe a.u.b. nog jàren verder. Wij hopen van onszelf hetzelfde ...

Helaas heb ik maar weinig foto's gemaakt wegens geen tijd tijdens de kermis. Daarvoor verwijs ik jullie door naar de facebookpagina van Robby Perdaen, de bekwame huisfotograaf van 't Verzetje.

IMG_20170624_172449.jpg

IMG_20170624_192407.jpg

IMG_20170624_192532.jpg

IMG_20170624_192542.jpg

IMG_20170624_192830.jpg

IMG_20170624_233624.jpg

Lees meer...

Uit Het Nieuwsblad (digitale versie)

Nevele

In Nevele werden 45 woninginbraken geregistreerd in 2016. Dat zijn 0.88 inbraken per 100 woongelegenheden. Evolutie 2015-2016: -20 inbraken

Jaar

Aantal inbraken

2012

37

2013

74

2014

68

2015

65

2016

4517:22 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nevele, inbraken |  Facebook |

20-06-17

Fusie of verregaande samenwerking

De gemeenten Zomergem, Lovendegem en Waarschoot gaan dan toch niet fusioneren tegen 2018. Er is nu enkel nog sprake van een verregaande samenwerking. En plots mag er nu ook gepraat worden met het zwarte eendje Nevele ...

We gaan verhaal van 1976 nog eens opnieuw beleven. Fusies komen er niet in het belang van de burger. Het gaat hem enkel om de politieke meerderheden. Dit is een echte schande en ik hoop oprecht dat de burger dergelijke spelletjes doorziet. In 1976 werd het fusieverhaal in Vlaanderen grotendeels geschreven door de toenmalige CVP. In dit verhaal is het de Open VLD (zij zitten nu in de meerderheden van Lovendegem en Waarschoot) die dwarsligt omdat ze schrik heeft na 2018 uit de meerderheid geweerd te zullen worden.

21:00 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nevele, zomerge, lovendegem, waarschoot, fusie |  Facebook |

Provincieraad van woensdag 21 april 2017

Morgen 21/06 is het de laatste provincieraad voor het politieke zomerreces. Ik heb drie mondelinge en één schriftelijke vraag ingediend.

20170529 mondelinge vraag over de erkenningscriteria van lokale geloofsgemeenschappen.pdf

20170601 mondelinge vraag Olaf Evrard over interprovinciale fusies.pdf

20170607 mondelinge vraag Olaf Evrard over de zogenaamde weeswegen.pdf

20170607 schriftelijke vraag Olaf Evrard over dood damhertbok in De Brielmeersen.pdf