08-07-17

Leden- en Militantenfeest Vlaams Belang Koepel Gent

Vandaag aanwezig geweest op het braadfeest van Vlaams Belang Koepel Gent, (jaarlijks Leden- en Militantenfeest), samen met een paar militanten van de afdeling Nevele en met een traiteur van Nevele ... ;-)

foto 1.jpg

foto 2.jpg

foto 3.jpg

 

Vlaggen op 11 juli

Wie op dinsdag 11 juli, het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, vlagt in Nevele en deelgemeenten, krijgt van de lokale Vlaams Belangmilitanten een kleine attentie aangeboden, boven de partijpolitieke grenzen heen! Vlamingen en Nevelenaars, gewoon doen ...

Afbeeldingen varia 032.jpg

19:54 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 11 juli, nevele, vlaggen, vlaams belang |  Facebook |

07-07-17

Geen 11 juliviering door provincie Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen feest niet meer op 11 juli

 
De Standaard*,
Vr. 07 Jul. 2017, Pagina 9
 

De provincie Oost-Vlaanderen schrapt de festiviteiten op de Vlaamse feestdag. 'Er kwam bijna geen volk meer.' Ook de andere Vlaamse provincies vieren 11 juli niet langer.

 

Van onze redacteur Bart Brinckman

Brussel. De Vlaams-nationalisten in de Oost-Vlaamse provincieraad, vertegenwoordigd door de N-VA en Vlaams Belang, schreeuwen hun verontwaardiging uit. Uitgerekend onder N-VA-gouverneur Jan Briers verdwijnt dit jaar de traditionele 11 juliviering in de provincie. 'Als Vlaams-nationalistische partij hechten we veel belang aan onze Vlaamse tradities en het herdenken van de Guldensporenslag', laat N-VA-fractieleider Tim Moens weten.

Kaakslag

Ook doorbraak.be, een webstek met Vlaams-nationale inslag, is verbolgen. 'Vlamingen lijken wel genetisch

aangelegd om hun verleden te vergeten. Of te misbruiken. Terwijl er niets mis mee is het verleden te koesteren. En te gedenken', schrijft de oprichter van de site, Karl Drabbe. 'Vlamingen, gedenkt de Slag der Gulden Sporen', strooit hij met een citaat van de 'Wallingantische' koning Albert I nog wat zout in de wonde.

Dat het feest van de Vlaamse Gemeenschap niet wordt gevierd, maar de feestelijkheden naar aanleiding van de eedaflegging van de 'protestantse' Leopold I wel (21 juli), stuit op onbegrip. Voor Drabbe gaat het om de spreekwoordelijke kaakslag aan het adres van de Vlaamse voogdijoverheid. Als Vlaanderen nog een argument zoekt om de provincies af te schaffen, welaan dan.

Spotjes op VRT

Sedert 1973 is 11 juli de officiële feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Ook dit jaar doet de Vlaamse regering er alles aan om het feestgevoel bij de Vlamingen aan te wakkeren, momenteel lopen er ook spotjes op de openbare omroep.

Toch lijkt enige nuance op zijn plaats. Eigenlijk werd de Oost-Vlaamse 11 juliviering vorig jaar al afgeschaft. In de plaats daarvan kwam een bezoek aan de tentoonstelling Voor God en Geld, Gouden Tijd van de Zuidelijke Nederlanden in het Caermersklooster in Gent. Het kwam dan ook goed uit dat de Vlaamse regering uitgerekend die dag naar de

Arteveldestad afzakte. Van de nood werd toen een deugd gemaakt.

Dit jaar rest het grote niets. Gedeputeerde Alexander Vercamer (CD&V) betreurt het, maar wil ­realistisch zijn. 'We hebben diverse formules geprobeerd. Er bestaat nu eenmaal een inflatie aan 11 julivieringen in diverse gemeenten, iets wat ik als flamingant alleen maar kan toejuichen. Maar voor de viering van de provincie daagde nauwelijks nog volk op.'

'Ooit was de provincie Oost-Vlaanderen de eerste om in de 19de eeuw de Vlaamse feestdag te vieren. Nu zijn we de laatste om in de 21ste eeuw ermee te stoppen. De andere provincies gingen ons voor.'

Koninklijke Maatschappijen

Vlaams-nationalisten hebben begrip voor de redenering dat er al heel wat vieringen zijn. Maar als 11 juli sneuvelt, dan mag 21 juli ook voor de bijl gaan.

Vercamer ziet dat anders. 'Vooreerst is 21 juli een feestdag. Bovendien gaan de feestelijkheden gepaard met een officiële uitnodiging, van de gouverneur (de vertegenwoordiger van de regering, red.) aan de gestelde lichamen (de hoogwaardigheidsbekleders van de provincie, red.) om het Te Deum bij te wonen. Nadien hebben we de gewoonte om tijdens een receptie de brevetten “Koninklijke Maatschappij” uit te reiken aan verenigingen die langer dan

vijftig jaar bestaan. Dat evenement brengt wel heel wat volk op de been.'

Bart Brinckman ■

Het Laatste Nieuws van 07/07/2017

"Symbool bij uitstek van Vlaamse Beweging"

Het Laatste Nieuws/Gent-Eeklo-Deinze,
Vr. 07 Jul. 2017, Pagina 19
 

Zondag start het Renaat De Rudderjaar. In zowel Nevele, Evergem als Oostakker wordt de Vlaamsgezinde frontsoldaat met verschillende activiteiten herdacht. "De figuur van Renaat De Rudder is onbesproken, dat maakt van hem bij uitstek een symbool van de Vlaamse Beweging", vindt Olaf Evrard.

 

Honderd jaar geleden sneuvelde Renaat De Rudder aan de IJzer, en dat wordt de volgende maanden uitgebreid herdacht. Nu zondag staat de 11-juliviering volledig in het teken van de 'heldenhulde' voor Renaat De Rudder. Voor het Renaat De Ruddercomité, dat bestaat uit het Vlaams Genootschap Nevele, de Vlaamse Vredesbeweging VOS en de Vrienden van Renaat De Rudder, is het de opstap naar een reeks herdenkingen in Landegem, Evergem, Oostakker en Diksmuide. De jonge Landegemnaar was in 1914 als idealist naar het

front getrokken, maar werd al snel door de realiteit ingehaald. "Hij zette zich in voor zijn medesoldaten, schreef in frontkranten en verzette zich tegen de Franstaligen die de Vlamingen aan het front slecht behandelden", zegt Karel Uyttersprot, jarenlang voorzitter van Voka Oost-Vlaanderen en nu actief in de Vlaamse vredesvereniging VOS.

'De heilige'

Renaat De Rudder werd door zijn strijdmakkers 'de heilige' genoemd, een aura dat tot op vandaag bewaard bleef. "Renaat De Rudder is een onbesproken figuur, dat maakt van hem bij uitstek een symbool van de Vlaamse Beweging", vindt Olaf Evrard.

De viering van zondag, met een optocht, academische zitting, bloemenhulde en acteur Jo Decaluwé die voorleest uit de brieven van Renaat De Rudder, is dan ook niet politiek getint. "We willen de viering helemaal neutraal houden", benadrukt John Caron. "Vlaamse vlaggen mogen tijdens de herdenking, maar politieke symbolen zijn verboden."

Willem Vermandere

In september volgt een tentoonstelling over De Rudder in Ter Kale, waar cursisten van De Kunstgreep werk zullen tentoonstellen dat geïnspireerd is op Renaat De Rudder. Tijdens het najaar volgen bovendien nog diverse lezingen, een optreden van Willem Vermandere en op 16 december -aan de vooravond van Renaat

De Rudders sterfdag- een herdenkingsplechtigheid in de kerk van Landegem.

Ook in Evergem volgt in het najaar een plechtigheid: op 8 oktober aan het Renaat De Ruddermonument in Wippelgem. In Oostakker, waar Renaat De Rudder geboren is, herdenken ze hun beroemde oud-inwoner op 8 december.

In Diksmuide tenslotte zijn er plechtigheden op 11 november en 17 december. "Wij schrijven ons in de bredere oorlogsherdenkingen die al sinds 2014 aan de gang zijn", zegt Karel Uyttersprot.. "Maar in die herdenkingen is er naar mijn aanvoelen te weinig plaats is voor de Vlaamse eisen die aan de IJzer zijn ontstaan. Daar ligt de kiem van de politieke Vlaamse Beweging, en dat willen we onder de aandacht brengen."

GAËTAN REGNIERS ■

06-07-17

Persmededeling Vlaams Belang Provincie Oost-Vlaanderen

logo+slagzin.jpg

 

 

 

 

 

 

PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

  

PERSMEDEDELING

 

DEPUTATIE OOST-VLAANDEREN WEIGERT

OM VLAAMSE NATIONALE FEESTDAG 11 JULI TE VIEREN

De laatste weken wachtten de Oost-Vlaamse provincieraadsleden en een aantal gestelde lichamen vruchteloos op een uitnodiging voor de traditionele 11 juliviering (feestdag van de Vlaamse Gemeenschap) van de provincie Oost-Vlaanderen. We kregen daarentegen wel een uitnodiging in de bus voor de al even traditionele 21 juliviering (belgische nationale feestdag).

Op mijn informele vraag in de wandelgangen aan de bevoegde gedeputeerde Jozef Dauwe kreeg ik te horen dat de 11 juliviering dit jaar niet doorgaat en dat het hoogst onzeker is dat deze viering ook nog de komende jaren zal doorgaan.

Onze fractie vindt dit getuigen van een absoluut gebrek aan respect tegenover de Oost-Vlamingen en bij uitbreiding tegenover àlle Vlamingen. Dit is tevens een kaakslag voor de directe hogere overheid van de provincie Oost-Vlaanderen die de Vlaamse Gemeenschap toch is.

Ik zal dan ook de bevoegde gedeputeerde Van Cultuur Jozef Dauwe in de provincieraad mondeling ondervragen. Ik zal hem vragen of dit een afrekening is met de Vlaamse overheid omdat de provincie Oost-Vlaanderen (en de andere Vlaamse provincies) een belangrijk deel van hun provinciale bevoegdheden moeten inleveren ten voordele van de Vlaamse gemeenten en de Vlaamse overheid, dit ingevolge de interne Vlaamse staatshervormingen. Het is trouwens een publiek geheim dat bepaalde Oost-Vlaamse gedeputeerden absoluut geen voorstander zijn van deze geplande hervormingen. Ik zal gedeputeerde Dauwe meteen ook vragen waarom de belgische nationale feestdag wel nog gevierd wordt.

Info en contact

Olaf EVRARD, provincieraadslid

Reibroekstraat 48

9850 Hansbeke

GSM 0475/73.02.45

Olaf.evrard@oost-vlaanderen.be

04-07-17

Uit "Het Nieuwsblad" van vandaag

DE HERDENKING IS WEL OP ZONDAG 9 JULI (EN NIET OP ZATERDAG)

  

 

Geen politiek tijdens viering frontsoldaat

Zondag wordt frontstrijder Renaat De Rudder herdacht tijdens 11 juliviering

Het organisatiecomité bij het monument van Renaat De Rudder in Landegem. Foto: mco

 
Nevele

Nevele viert het feest van de Vlaamse Gemeenschap met een herdenking van ‘hun frontsoldaat’ Renaat De Rudder. De jongeman vertrok in 1914 vanuit Landegem naar het front en werd er honderd jaar geleden dodelijk geraakt door een Belgische kogel.

Renaat De Rudder was niet politiek beladen en dat willen we zo houden

John Caron

Dit weekend organiseren veel Vlaamse gemeenten een traditionele 11 juliviering. Vaak gaat dat gepaard met veel bier en een bekende charmezanger, maar in Nevele gebruiken ze het feest om een bekende inwoner te huldigen. Het Renaat De Ruddercomité, het Vlaams Genootschap Nevele, de Vlaamse Vredesbeweging VOS en de Vrienden van Renaat De Rudder herdenken nu zaterdag de bekende frontsoldaat met tal van activiteiten.

Pesterijen

“Renaat De Rudder vertrok in 1914 op zijn zestiende zoals zoveel jonge mannen in die tijd met een gevoel van vaderlandsliefde naar het front van de Eerste Wereldoorlog. Maar gaandeweg maakte die vaderlandsliefde plaats voor een gevoel van Vlaamsgezindheid. De pesterijen van de Franstalige officieren raakten De Rudder hard”, zegt Hugo Schaeck, een van de medeorganisatoren. “Maar hij ging de strijd aan tegen het onrecht en stimuleerde zijn medesoldaten om te leren lezen en schrijven. Hij wou hen waardering bijbrengen voor de eigen taal en cultuur. Iets wat hem niet in dank werd afgenomen door de militaire overheid, die hem in de zomer van 1917 tijdelijk opsloot in de gevangenis.” De Rudder werd in december 1917 dodelijk geraakt door een Belgische kogel. “Kwatongen beweren dat het helemaal geen ongeluk was, maar dat De Rudder moest sterven voor zijn Vlaamse overtuigingen. Maar daar zijn geen bewijzen voor”, zegt Schaeck.

Een figuur met een grote betekenis voor de Vlaamse Beweging dus. De tweede IJzerbedevaart stond zelfs volledig in zijn teken. “Maar Renaat had nooit de bedoeling om aan politiek te doen, hij deed alles uit pure overtuiging. Het was ook zijn bedoeling om na de oorlog priester te worden”, zegt medeorganisator John Caron. “We willen de viering dan ook helemaal neutraal houden. Vlaamse vlaggen mogen tijdens de herdenking, maar politieke symbolen zijn verboden.” De viering zondag begint om 10 uur met een onthaal in zaal De Klaproos in Landegem. Nadien volgen nog een academische zitting en lezingen.

  

28-06-17

Zondag was ik even bloemenmeisje ...

Sedert een aantal jaren ben ik medesponsor van de traditionele wielerkoers in Hansbeke tijdens de junikermis. Eerst van de junioren, later van de beloften en de elite zonder contract. Zondag moest ik dan ook even bloemenmeisje spelen ...

Olaf 1.jpg

Olaf 2.jpg

De bloemen zijn voor Isaak Buyck (dit jaar 3de, vorig jaar winnaar).

Olaf 3.jpg

Met mijn slechte linkerarm. Kan die niet meer opheffen sedert mijn schouderbreuk ...

Met dank aan Lily voor de foto's.

 

20:48 Gepost door Olaf Evrard | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hansbeke, wielerkoers, isaac buyck |  Facebook |